Expertise

Wat is public affairs?

20-01-2020

In deze blog bespreken we wat public affairs inhoudt. Public Affairs is een vorm van belangenbehartiging dat zich richt op het beïnvloeden van beleidsprocessen. Het heeft betrekking op politieke en ambtelijke besluitvorming en impact op bijvoorbeeld de bedrijfsvoering van een onderneming, reputatie van een bestuurder of de ambitie van een brancheorganisatie. Daarom kan het in het belang zijn van een organisatie om aan belangenbehartiging te doen en te lobbyen voor de totstandkoming van beleid. Dat doet u met een proactieve en systematische public affairs en lobby aanpak, waarbij het opbouwen en onderhouden van relaties met stakeholders zoals ambtenaren, politici, (maatschappelijke) organisaties en media een belangrijke rol speelt.

Public affairs in de praktijk

Er zijn veel verschillenden public affairs activiteiten. Hierbij kunt u denken aan het ontwikkelen en uitvoeren van lobby- en belangenbehartigingsstrategieën, het monitoren van politieke ontwikkelingen, activiteiten van relaties en stakeholders en het volgen van wet- en regelgeving die van invloed zijn op een organisatie. Ook het opstellen van brieven en position papers om de boodschap van een organisatie richting relevante beleidsmakers te communiceren behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast heeft public affairs betrekking op het opbouwen van relaties met relevante besluitvormers en het communiceren van de standpunten van een organisatie naar een breder publiek, afhankelijk van het doel en de vraag.

Door effectieve public affairs en lobby strategieën te ontwikkelen en uit te voeren, kunnen organisaties zich beter positioneren in de politieke besluitvormingsarena. Daarnaast is de verwevenheid tussen bestuurslagen sterker dan ooit en ook daarom is het van belang om te weten waar u in Den Haag, Brussel, gemeente en/of provincie moet zijn. Zo kan uw lobby bijdragen aan de ontwikkeling van beleid en regelgeving die voor u van belang zijn.

Public affairs essentieel voor uw beleidsdoelstellingen

Investeren in public affairs is essentieel voor het bereiken van uw beleidsdoelstellingen en daarmee in het belang van uw bedrijf, branchevereniging, NGO of overheidsorganisatie.

Public Matters is een public affairs en lobbyadviesbureau dat gespecialiseerd is in beleidsbeïnvloeding en strategische communicatie. In onze adviespraktijk werken wij aan vele public affairs zaken vóór organisaties en bovenal mét mensen. Van ondernemers tot bestuurders, van public affairs managers tot beleidsmakers, van NGOs tot overheidsorganisaties, en vele anderen. Het opbouwen en onderhouden van relataties staat centraal in ons werk. Wij kunnen organisaties ondersteunen bij hun belangenbehartiging met ons Team van meer dan dertig public affairs consultants met verschillende achtergronden en deskundigheid. Dankzij onze slagkracht en expertise kunnen wij uw lobby effectief ondersteunen.

Benieuwd naar wat Public Matters kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact op.

"Investeren in public affairs is essentieel voor het bereiken van uw beleidsdoelstellingen en daarmee in het belang van uw bedrijf, branchevereniging, NGO of overheidsorganisatie."

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.