Nieuws

‘De bedreigde burgemeester’ ontvangt Machiavelliprijs 2018

08-01-2019

De Machiavelliprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan ‘De bedreigde burgemeester’.

‘De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is publiek te communiceren vanwege geweldsdreiging. De Machiavelliprijs is daarom dit jaar een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is’, aldus het juryrapport.

‘Het is een schokkend besef dat doodsbedreigingen aan burgemeesters die gewoon hun werk doen het nieuwe normaal lijkt te worden. Een praatje met bewoners en op de fiets de stad inspecteren is niet meer vanzelfsprekend. Het risico is levensgroot dat de burgemeester uit het straatbeeld verdwijnt en in een verlaten ivoren terecht komt’, zo vervolgt het juryrapport. ‘De gemoedelijk op straat keuvelende burgemeester is getransformeerd tot een zwaar bewaakte crimefighter. Deze burgemeesters vormen de open zenuw van de rechtsstaat, omdat zij zwaar beperkt en geremd worden in hun publieke communicatie’.

Het bestuur van de Stichting Machiavelli heeft Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem, bereid gevonden de Machiachiavelliprijs 2018 in ontvangst te nemen namens de groep bedreigde burgemeesters van wie een aantal bij de prijsuitreiking aanwezig zal zijn.

De prijs wordt op woensdag 13 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 30ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De bijeenkomst begint om 17u. Inloop vanaf 16.30u. De uitreiking bijwonen? Dit kan via de website vanStichting Machiavelli.

Eerdere prijswinnaars waren onder meerSheDecides,Hugo Borst & Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Machiavellilezing, getiteld “The Threat of a Lost Generation”.

De prijs wordt op woensdag 13 februari uitgereikt

Peter van Keulen

Senior Partner / Oprichter

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.