Nieuws

Uitreiking Machiavelliprijs 2017 aan SheDecides op 14 februari 2018

23-01-2018

Op woensdag 14 februari wordt de Machiavelliprijs 2017 uitgereikt. Dit jaar ontvangt het initiatief SheDecides van Lilianne Ploumen de prestigiueze prijs voor publieke communicatie.

Het initiatief ontvangt de prijs, omdat ‘de beweging in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar heeft gebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie. Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’, aldus het juryrapport.

‘SheDecides is in alle opzichten een verschijnsel van deze tijd. Het is een beweging waarbij grenzen tussen overheden, NGO’s, fondsen en particulieren vervagen. Een beweging met communicatie als belangrijkste hulpbron, bepalend voor het succes ervan’, zo vervolgt het juryrapport. ‘Nog nooit is de internationale bijval voor een Nederlands initiatief zo snel zo groot geweest. Initiatiefneemster Lilianne Ploumen, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet’.

De prijs die jaarlijks wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, wordt op woensdag 14 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). De prijs wordt uitgereikt aan de initiatiefneemster van SheDecides, Lilianne Ploumen. Het is de 29ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Public Matters is als hoofdsponsor verbonden aan Stichting Machiavelli.

Indien u de bijeenkomst bij wilt wonen, kunt u zich hier aan te melden.

Emily Bell, professor en founding director bij het Tow Center for Digital Journalism aan Columbia’s Graduate School of Journalism, Columbia University in New York (USA), houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Machiavellilezing 2017, getiteld ‘The Global Crisis of Local News’.

Emily Bell begon haar journalistieke carrière bij The Guardian in het Verenigd Koninkrijk. Zij was een pionier in het vormgeven van de digitale activiteiten van deze krant. Inmiddels maakt zij deel uit van het bestuur van de Scott Trust, de eigenaar van The Guardian.

Bron: http://www.stichtingmachiavelli.nl/nl/bijeenkomsten/machiavelliprijs-2017

Peter van Keulen

Senior Partner / Oprichter

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.