Nieuws

Public Affairs-capaciteit in de huidige arbeidsmarkt

07-12-2021

De coronapandemie doet veel organisaties beseffen dat de relatie met beleidsmakers van kritieke invloed is op de dag-tot-dag werkzaamheden. In tijden waar gehele sectoren van de één op de andere dag op slot kunnen gaan, is een kleinere afstand tot de beslisser en het beleid een groot goed. We zien daarbij een groeiende aandacht voor lobby rond grotere (maatschappelijke) thema’s en namens gehele sectoren. Dit heeft voor bedrijven, (branche)verenigingen, semioverheden en stichtingen zijn weerslag op de beschikbaarheid van public affairs expertise. Public Matters ziet een groeiende vraag naar deze expertise, zowel extern ingewonnen bij consultants als in organisaties zelf (‘in house’). Dit heeft een weerslag op de public affairs arbeidsmarkt, en resulteert in meer vacatures, die langer openstaan dan in het verleden.

Public Matters adviseert organisaties over hoe zij een gewenste positie kunnen verwerven in de politieke, bestuurlijke of publieke arena. Vanuit onze expertise zien wij ook andere vormen om uw organisatie vooruit te helpen. Bijvoorbeeld door 1) organisatieadvies en coaching van uw huidige pa-organisatie, 2) advies over en ondersteuning van uw werving-/selectieproces, of 3) interim-ondersteuning.

1. Meer doen met de eigen mensen – organisatieadvies en coaching:

Communicatie & public affairs afdelingen groeien vaak organisch. De inrichting van een dergelijke afdeling die daaruit volgt is veelal ad hoc en op basis van wat er beschikbaar is. Een blik van buitenaf op hoe uw public affairs afdeling ingericht is en waar mogelijke efficiëntie valt te behalen, of impact vergroot kan worden, kan zonder aanvullende fte’s het gewenste resultaat leveren. Hoe richt u een nieuw op te zetten public affairs-afdeling in, waar bevindt deze zich in uw organisatie en aan wie legt de pa-adviseur verantwoording af? Hoe ziet een ‘public affairs-winning team’ eruit en welke competenties heeft de pa-professional van uw organisatie in huis? Hoe worden informatiestromen binnen uw organisatie efficiënter en effectiever ingezet? Hoe kijken politiek-ambtelijke stakeholders aan tegen uw organisatie, wat zijn hun verwachtingen van uw organisatie & voldoet u daaraan en op welke wijze borgt u uw license to operate? Een frisse en onafhankelijke blik van buiten kan uw organisatie helpen de juiste vragen te stellen en te prioriteren – waardoor u zich kunt richten op uw gestelde public affairs doelen.

2. Uitbreiden – ondersteuning & advies over werving en selectie:

De public affairs arbeidsmarkt is zeer specifiek. Inhoudelijke kennis, skillsets en expertise uit aanpalende vakgebieden laten zich doorgaans niet één-op-één vertalen naar een effectieve public affairs professional. Welke ervaring is voor welke public affairs rol relevant? Wat moet een potentiële kandidaat minimaal in huis hebben om met de juiste begeleiding aan de slag te kunnen in uw public affairs afdeling? Organisaties vinden het doorgaans prettig als een ervaren professional met ervaring en netwerk in het vak meekijkt op het wervings-/selectie proces. Public Matters heeft zicht op de arbeidsmarkt voor pa-professionals en weet wat er nodig is om te slagen in het vak. Onze adviseurs hebben ervaring met het adviseren over en begeleiden van het proces van uitbreiden: van het vaststellen van het juiste profiel voor de rol, het effectief werven en de inzet van het eigen netwerk, tot voeren van gesprekken en adviseren over arbeidsvoorwaarden op basis van benchmarks, ervaring en kennis van het werkveld. Als vervolgens een geschikte kandidaat eenmaal is gevonden weet Public Matters als geen ander hoe een effectief public affairs inwerktraject eruitziet.

3. Tijdelijke, intensieve ondersteuning – interim opdrachten:

De adviseurs van Public Matters zijn beschikbaar om tijdelijk en op interim basis de public affairs of strategische communicatie capaciteit van een organisatie te versterken. Dit kan in de vorm van een kwartiermaker, sherpa of in een crisissituatie. Public Matters voorziet hierin niet alleen in een ‘blik van buiten’, maar ook vele jaren aan hands-on ervaring van ervaren lobbyisten en communicatieprofessionals bij beursgenoteerde bedrijven, brancheverenigingen en politieke partijen. Benieuwd wat Public Matters voor u kan betekenen op het gebied van organisatieadvies, interim-opdrachten of werving en selectie? Neem gerust contact met ons op.

Foto door Ryutaro Tsukata via Pexels

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.