Nieuws

Uitreiking Machiavelliprijs aanstaande maandag 29 maart

Maandag 29 maart | 17.00 uur

24-03-2021

Maandag 29 maart reikt voorzitter Marja Wagenaar van Stichting Machiavelli de Machiavelliprijs 2020 uit aan Marion Koopmans, hoogleraar virologie en Diederik Gommers, hoogleraar en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

De bijeenkomst is dit jaar door coronarestricties niet toegankelijk voor publiek maar maandagmiddag vanaf 17.00 live te volgen via NPO Politiek, Stichting Machiavelli en het YouTube-kanaal van Nieuwspoort. De presentatie van de bijeenkomst is in handen van Wilco Boom, politiek verslaggever van NPO Radio 1. Schrijver en journalist Daan Heerma van Voss zal voorafgaand de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing geven. Dit jaar heeft de lezing de titel: ”Ter verdediging van de complottheorie. Een verhaal over chaos, angst en pizza”.

Het is de 32ste keer dat de Maciavelliprijs wordt uitgereikt. Ter afsluiting van de bijeenkomst blikken Marion Koopmans en Diederik Gommers samen met Wilco Boom kort terug op ruim een jaar lang van pieken en dalen in coronabesmettingen, politieke en maatschappelijke discussie over coronabeleid, en natuurlijk de communicatie daarover met het publiek. Hoe hebben zij hun toenemende bekendheid ervaren? Wat zijn de geleerde lessen voor de toekomst? En wat is volgens hen belangrijk in de laatste maanden van deze crisis?

Toelichting besluit jury

De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie: “Koopmans en Gommers ontvangen de prijs vanwege hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal”, aldus het juryrapport.

“Het bewust opzoeken van de dialoog met twijfelaars over de wetenschap en tegenstanders van het beleid, heeft bijgedragen aan een groter begrip, zeker bij jongeren”, zo vervolgt het juryrapport. “Het siert Koopmans en Gommers dat zij het informeren van een breed publiek tot hun roeping hebben gemaakt naast hun dagelijks werk in de zo urgente bestrijding van het coronavirus. Een roeping die beiden met grote vanzelfsprekendheid en kundigheid uitoefenen”.

''Koopmans en Gommers ontvangen de prijs vanwege hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek''

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.