Nieuws

Stichting Machiavelli trapt politieke jaar af met Jesse Klaver en Henri Bontenbal

05-09-2023

Zoals elk jaar heeft Stichting Machiavelli het politieke jaar afgetrapt met een debat in Perscentrum Nieuwspoort – dit keer met fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Henri Bontenbal (CDA). Onder leiding van Machiavelli-bestuursleden Remco Meijer (Volkskrant) en Fons Lambie (RTL Nieuws) keken zij vooruit op het komende politieke jaar en natuurlijk de aankomende verkiezingen. Bontenbal staat naar eigen zeggen voor een grote opdracht met het CDA, terwijl Klaver met GroenLinks na een historische fusie met de PvdA hoopt dat Frans Timmermans de nieuwe premier wordt.

Bontenbal wees in zijn openingstoespraak op de ‘’totale onvoorspelbaarheid’’ van de komende verkiezingen, nu het speelveld volgens hem nog compleet openligt. Hij stelde verder dat de politiek het ideologische debat ‘’naar de flanken heeft laten lopen, waardoor het uit het midden is verdwenen’’, en hoopt op de terugkeer van deze ideologische discussie in het midden. Klaver onderstreepte het openliggende speelveld, en noemt de komende verkiezingen zelfs ‘’de verkiezingen van de hoop’’. Hij beaamde dat ideologische discussie belangrijk is, maar stelt dat de grote opgave nu is dat men moet leren ‘’hard te zijn op inhoud, zonder het de persoon kwalijk te nemen’’.

Verder benadrukte Bontenbal dat de komende verkiezingen Tweede Kamerverkiezingen en geen premiersverkiezingen zijn: ‘’het moet gaan over inhoud, niet over de poppetjes’’. Klaver stelde juist dat beiden waar zijn: ‘’het gaat uiteindelijk ook om wie ons land gaat leiden’’. Bestaanszekerheid en klimaat zijn volgens hem de belangrijkste verkiezingsthema’s: ‘’als we dat niet weten te organiseren als overheid, komt het vertrouwen nooit terug’’. Bontenbal gaf aan dat wat hem betreft ‘’een nieuwe vorm van saamhorigheid’’ het belangrijkste thema is; de tweedeling is volgens hem te groot geworden en Nederland hunkert naar een hernieuwd debat over ‘’waarden, normen en gemeenschapszin’’.

Heeft u de bijeenkomst gemist? Terugkijken kan hier.

Public Matters ondersteunt Stichting Machiavelli en is sinds 2010 hoofdsponsor. Stichting Machiavelli zet zich in voor publieke communicatie.

"Bontenbal staat naar eigen zeggen voor een grote opdracht met het CDA, terwijl Klaver met GroenLinks na een historische fusie met de PvdA hoopt dat Frans Timmermans de nieuwe premier wordt."

Paul Schrama

Senior Account Executive

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.