Nieuws

Stichting Machiavelli trapt parlementaire jaar af

01-09-2020

Vandaag trapte Stichting Machiavelli traditiegetrouw het parlementaire jaar af. Onder leiding van Fons Lambie (RTL) en Remco Meijer (Volkskrant) keken fractievoorzitters Pieter Heerma (CDA) en Lodewijk Asscher (PvdA) vooruit op het komende politieke jaar. Sinds bijna 10 jaar is Public Matters hoofdsponsor van Stichting Machiavelli.

In Nieuwspoort werd door de fractieleiders gesproken over de noodzakelijkheid van een duidelijke visie en ideologie van politieke partijen. Maatschappelijke uitdagingen en problemen die er waren vόόr de coronacrisis, zijn door de crisis pregnanter geworden. Asscher pleitte voor een sterkere overheid en meer zekerheid voor werknemers. Heerma sprak zijn geloof uit in een krachtige samenleving, en vooral niet de markt: “de overheid is na 30 jaar neoliberalisme, onderdeel van het probleem geworden”.

Op de vraag van Asscher of premier Rutte wel geschikt is voor deze volgende fase waarin politieke visie van belang is, antwoordde Heerma: “De Rutte van de afgelopen jaren is niet de man die die de uitdagingen van de toekomst aankan”. De suggestie werd door beiden gewekt dat Rutte zonder visie opereert en zich te veel richt op het bedrijfsleven. Nederland moet weer een “vereniging” worden, geen stichting of een BV, aldus Asscher.

Beide politici waren geen voorstander van een Amerikaanse vorm van debat

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat beide politici geen zin hebben in een Amerikaanse vorm van polarisatie van het democratische debat. Volgens Asscher is het echter niet onwenselijk om het volk een duidelijke keuze voor te leggen. Verschillen overbruggen moet mogelijk blijven, “de Nederlandse politiek is geen kluitjesvoetbal” stelde Heerma. Verder geloofde hij in het feit dat een zwijgende meerderheid van de Nederlandse samenleving niet zit te wachten op verregaande polarisatie.

Tot slot werd nog vooruitgekeken naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Beide fractievoorzitters zien het verkiezingsjaar en de campagne met goede moed tegemoet. Aan een voorspelling van een verkiezingsuitkomst of zetelaantal wilde men zich niet wagen, wel werd wederzijds vertrouwen uitgesproken en is politieke samenwerking tussen beide partijen volgens de heren in de toekomst mogelijk.

Public Matters is hoofdsponsor van Stichting Machiavelli. Voor meer informatie en een link naar het filmpje van het evenement, klik hier.

“De Rutte van de afgelopen jaren is niet de man die die de uitdagingen van de toekomst aankan” - Pieter Heerma (CDA)

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.