Klimaatlobby door publieke omroep?

De klimaatindustrie probeert uit alle macht invloed uit te oefenen op het formatieproces. Door een opmerkelijke lobby via de publieke omroep lijken de geesten rijp gemaakt te worden voor een kabinet met de agenda van GroenLinks.

Dinsdag opende het NOS Journaal met de reis die enkele kopstukken uit ’het bedrijfsleven’ hadden gemaakt naar Spitsbergen om met eigen ogen de klimaatverandering te aanschouwen. „Terwijl de politiek treuzelt”, sprak de presentatrice, zou het bedrijfsleven pleiten voor ’strengere wetgeving om klimaatverandering tegen te gaan’. Ook de verslaggever ter plekke deed een duit in het zakje: „Nederland doet het niet best hoor, er wordt nog steeds veel te weinig geïnvesteerd in duurzame energie.”

Speerpunt

Zelfs de NOS-weerman kwam aan het woord. Is de kijker doorgaans vertrouwd met wolkenvelden en klappen onweer die hij voorziet, nu mocht hij ’als wetenschapper’ aangeven dat er nog veel gedaan kan worden om klimaatverandering tegen te gaan, „van de Verenigde Naties tot de kijker thuis op de bank”.

Het invoeren van een klimaatwet is het eerste speerpunt uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma. De NOS en Nieuwsuur berichtten deze week uitvoerig over het klimaat. De reis waar het Journaal verslag van deed werd gefinancierd door ING, maar georganiseerd door Bernice Notenboom. Deze poolreizigster werkte eerder nauw samen met Urgenda, een deels door de overheid betaalde organisatie die lobbyt voor klimaatbeleid en zo streeft naar een ’nieuwe economie, waarin welzijn belangrijker is dan welvaart’.

Neutraal

Wie de toplieden van de klimaatreis hoort vertellen, ziet naast financier ING vooral managers van staatsdeelnemingen als de Rotterdamse haven en de Nederlandse Spoorwegen.

Dat het neutraal geachte NOS Journaal vindt dat de politiek ’treuzelt’, leidde tot verbazing in menig huiskamer. Waren het immers geen andere media die doorgaans campagnejournalistiek wordt verweten? NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff ontkent dat zijn Journaal een vooropgezette agenda heeft. „We nemen helemaal geen stelling en hebben over geen enkel onderwerp een mening. Het onderwerp klimaat vinden we relevant en maatschappelijk belangrijk.”

Dat merken ze aan het Binnenhof ook. Als de NOS-verslaggever gisteren bij de formatie aan VVD-leider Mark Rutte vraagt of hij ’de sterke lobby’ uit ’zijn natuurlijke achterban’ heeft gehoord, trapt de liberaal er niet in. „Ik heb maar één natuurlijke achterban en dat is hardwerkend Nederland.”

Toch lijkt de druk effect te sorteren op de VVD. Kamerlid Remco Dijkstra zegt desgevraagd aan het Binnenhof gehoord te hebben dat het Journaal zelf behoefte heeft om mensen in beweging te krijgen. „Bij mij werkt dat averechts”, aldus de liberaal. Hij wil de uitzending nog een keer zien om een inhoudelijk oordeel te kunnen vellen. Even later hangt de VVD-persvoorlichter bij de krant aan de lijn. Vanwege de formatie wil de partij geen standpunten innemen over het klimaat. „Na de formatie vinden we er weer wat van”, belooft de zegsvrouw.

De PVV neemt in tegenstelling tot de VVD geen blad voor de mond. „Het is absurd”, vindt Kamerlid Roy van Aalst. „Al die mensen die naar het Achtuurjournaal kijken, krijgen van hun eigen belastinggeld een eenzijdig verhaal voorgeschoteld.”

Hij wijst erop dat een klimaatwet belastingverhogingen betekent. „Ik snap wel dat ze het nu brengen. VVD en GroenLinks zitten natuurlijk met elkaar aan de formatietafel.”

Bron: Telegraaf d.d. 4 mei 2017

Foto door Pixabay

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.