Nieuws

Grote AEX-bedrijven lobbyen in Den Haag voor ‘time-out’: jaar bescherming tegen vijandige overname

09-05-2017

Grote Nederlandse beursbedrijven hebben een plan bij demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken op tafel gelegd om de macht van aandeelhouders fors in te perken bij een ongewenst overnamebod.

In het voorstel kunnen bestuurders en commissarissen een jaar lang niet door aandeelhouders naar huis worden gestuurd wanneer een bod op het bedrijf is uitgebracht dat in de ogen van het bestuur vijandig is. Dit vooruitzicht moet partijen met overnameplannen afschrikken om überhaupt met een vijandig bod te komen. Dit zeggen verschillende bronnen tegen het Financieele Dagblad.

Het idee is een verdere uitwerking van het plan van topzakenman Jan Hommen, die eerder al in het FD pleitte voor een time out. Hommen is commissaris bij Ahold en was CEO bij KPMG en ABN Amro.

Behalve Hommen, zitten ook oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie, voormalig bestuurder van Ahold, achter het plan, zo blijkt nu. Deze captains of industry spreken namens de 25 beursgenoteerde bedrijven uit de AEX-index.

Het kabinet beslist binnen vier weken over een dergelijke aanpassing van de wet, zei Kamp. In dit geval mogelijk dus nog voor het zomerreces.

Voor AkzoNobel zou een snelle aanpassing van de wet in ieder geval gelegen komen. De Amerikaanse concurrent PPG heeft onlangs een derde bod gedaan op het Nederlandse verfbedrijf en dreigt met een vijandige overname.

Bron: www.businessinsider.nl

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.