Nieuws

Johan Remkes ontvangt Machiavelliprijs 2022

23-02-2023

De Machiavelliprijs 2022 is toegekend aan Johan Remkes. Dat heeft de stichting Machiavelli – waarvan Public Matters sinds 2010 hoofsponsor is – op 22 februari bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

“Met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment weet hij mensen te binden en in beweging te brengen”, aldus het juryrapport. Daarin staat zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022 centraal. “De Remkes-factor, die gaat over communicatie”, zo vervolgt het rapport. “Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren”.

“Helder taalgebruik en een nuchtere opstelling. Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden”. Het volledige juryrapport is hier terug te lezen.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer Gerrit Hiemstra, Marion Koopmans en Diederik Gommers, Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, “de bedreigde burgermeester” Jos Wienen, SheDecides, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Admiraal Rob Bauer, voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, hield voorafgaand aan de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing, getiteld: “Vrede bewaren betekent voorbereiden op oorlog”. U kunt deze indrukwekkende lezing hier terugkijken en nalezen.

"De Machiavelliprijs 2022 is toegekend aan Johan Remkes. Dat heeft de stichting Machiavelli – waarvan Public Matters sinds 2010 hoofsponsor is - op 22 februari bekend gemaakt."

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.