Opinie

Mijn Traineeship bij Public Matters: een kijkje achter de schermen

Door Rosan Speek

03-02-2023

Voordat ik aan een master begon, wilde ik eerst graag een Traineeship doen om werkervaring op te doen. Dit om er zeker van te zijn dat ik de richting die ik in mijn studie koos, ook echt de juiste was. Dat jaar had ik mijn bachelor International Relations aan de Universiteit van Groningen afgerond en was ik er vrij zeker van dat ik politicologie wilde gaan studeren. Na mijn Traineeship bij Public Matters weet ik het zeker en begin ik in Februari aan een master Political Science in Leiden.

Tijdens mijn tijd bij Public Matters kreeg ik vaak de vraag van collega’s of het Traineeship iets was wat ik ervan verwacht had. Mijn antwoord na vijf maanden Traineeship is dat je je, voordat je begint, niet kunt voorstellen met hoeveel verschillende aspecten van de politiek, maar ook met de hoeveel verschillende cliënten je te maken krijgt.

Als Trainee ben je breed inzetbaar naast een aantal reguliere taken. Ik begon elke dag met het lezen van de krant en het monitoren van relevante beleidsontwikkelingen voor verschillende cliënten. Verder was ik wekelijks bezig met het volgen van debatten, het opstellen van profielen en het opzoeken van relevante contacten. Pas als je je dagelijks verdiept in de verschillende aspecten van de Tweede Kamer de ministeries en de EU-Instellingen, begin je een idee te krijgen waar een bepaald onderwerp allemaal over gaat. Hoewel deze sector vóór mijn Traineeship onbekend terrein voor mij was, kwam daar snel verandering in. In de afgelopen vijf maanden heb ik ontzettend veel geleerd over de sector. Dit was echt ontzettend leuk!

Naast deze dagelijkse en ad hoc taken schreef ik onder andere blogs over het Zweedse voorzitterschap van de Raad en de State of the Union Adress door Von der Leyen in het Europees Parlement. Het was niet alleen ontzettend leuk om deze blogs samen met deskundige collega’s te schrijven, maar het gaf me ook de kans om mij verder te verdiepen in de Europese Unie. Tijdens mijn bachelor Internationale Betrekkingen in Groningen heb ik ook veel geleerd over de Europese Unie, maar door het wekelijks schrijven van de EU-agenda, het schrijven van bovengenoemde blogs en het ondersteunen van diverse cliënten heb ik nu pas echt een goed beeld van beleidsprocessen binnen de Europese Unie.

Tijdens mijn Traineeship ben ik niet alleen druk bezig geweest met het omvattende takenpakket, maar zijn we ook met het hele kantoor naar Brussel geweest. Hier hebben we niet alleen het Europees Parlement en de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bezocht, maar ook samen gegeten boven in het Atomium. Naast deze leuke reis met Public Matters collega’s zijn er ook regelmatig borrels en worden regelmatig sprekers uitgenodigd voor PM Academy – het kennisdelingsprogramma. Met al deze extra activiteiten boven op de uitdagende dagelijkse taken word je als Trainee echt opgenomen in het bruisende en betrokken kantoor. Ik voelde me de afgelopen maanden echt onderdeel van het team!

Het Traineeship bij Public Matters heeft mij dan ook een goed beeld gegeven van wat het vak public affairs eigenlijk inhoudt. Dit is iets wat je niet uit een boek kunt leren, omdat het moeilijk te bevatten is zonder ervaring in of met het vak. Bij Public Matters heb ik veel nieuwe vaardigheden geleerd en mezelf echt kunnen ontwikkelen, wat alleen mogelijk was omdat Public Matters een leuk, bruisend en betrokken kantoor is waar je als Trainee het vertrouwen krijgt om echt mee te draaien in het team.

"Bij Public Matters heb ik veel nieuwe vaardigheden geleerd en mezelf echt kunnen ontwikkelen,''

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.