Nieuws

Een terugblik: het Traineeship bij Public Matters

Door Stefan Ruiter, Wouter Nelen en Paul Schrama

14-07-2022

Begin dit jaar stapten wij, Stefan, Wouter en Paul, in de achtbaan die het Traineeship bij Public Matters bleek te zijn. Vanaf dag één was duidelijk dat Public Matters een leuke, gezellige, uitdagende maar bovenal zeer leerzame omgeving zou worden. Tijdens de eerste weken van het Traineeship leerden we het kantoor en de collega’s kennen, en kwamen we in aanraking met alle informatiestromen en complexiteiten van verschillende dossiers: soms een hele uitdaging, maar we wisten onze weg snel beter te vinden.

Nu de laatste week van ons Traineeship is aangebroken, blikken we graag terug op de afgelopen periode. Wat heeft het afgelopen half jaar bij Public Matters ons gebracht, heeft het onze blik op het Public Affairs vak veranderd en wat waren onze persoonlijke hoogtepunten? Je leest het hieronder!

Stefan

‘’Tijdens mijn bachelor Politicologie had ik al enigszins kennis kunnen opdoen van de academische literatuur die er geschreven is over beleidsbeïnvloeding. Het afgelopen halfjaar heb ik bij Public Matters deze theoretische kennis kunnen uitbreiden met een hoop praktijkervaring uit het Public Affairs vak.

Zo heb ik een kijkje in de keuken genomen bij een diverse cliënten, actief in de meest uiteenlopende beleidsterreinen. Voor mij lag er veel focus op landbouw en energie-gerelateerde onderwerpen, zoals de verduurzaming van de industrie. Met dit laatste had ik een halfjaar geleden weinig affiniteit, maar is de interesse echt merkbaar toegenomen door er een halfjaar intensief mee bezig te zijn. Een hoogtepunt was dan ook het Webinar dat ik mede-organiseerde, over de verduurzaming van de industrie. Tijdens dit Webinar spraken VVD-Kamerlid Erik Haverkort en Martijn Broekhof van VNCI over hun visie op dit onderwerp.’’

Wouter

‘’Na zes maanden bij Public Matters ben ik onverminderd enthousiast over het Public Affairs vak. Waar het begon met nieuwsgierigheid naar de Haagse praktijk, kan ik nu met enige ervaring zeggen dat het een uitdagend vak is dat continu in beweging is. Ondanks de vaste Kamerprocessen, vraagt elke casus om een eigen aanpak. Juist in de positie als Trainee krijg je de kans om vrijelijk na te denken over verschillende strategieën en kun je met frisse blik echt een stempel drukken op het dossier. Dit wordt ook aangemoedigd door de collega’s en je wordt bij alle eigen ideeën serieus genomen. Naast het opdoen van kennis over Den Haag en Brussel, heb ik ook mijn schrijf- en presentatievaardigheden kunnen aanscherpen met de hulp van collega’s en interne trainingen. Die vaardigheden neem ik in ieder geval mee!

De hoogtepunten van mijn Traineeship waren de momenten dat ik mee kon naar cliënten om met hen aan tafel te sparren over de voorgenomen of te ontwikkelen strategie. Of dit nu gaat om een klein- of grootschalig project, een kritische blik van een Trainee wordt altijd op prijs gesteld.’’

Paul

‘’Na naast een master public affairs een jaar bij een branchevereniging voor start- & scale-ups te hebben gewerkt, wilde ik graag ervaren of het werk bij een advieskantoor als Public Matters mij zou liggen. Zes maanden later kan ik alleen maar zeggen dat ik in een wereld ben beland waar ik nog lang niet op uitgekeken ben.

Een collega vertelde me dat zijn eerste halfjaar bij Public Matters voelde ‘alsof hij drie masteropleidingen tegelijkertijd aan het doen was’, en daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten – in positieve zin. Public Matters biedt namelijk een uitdagende, soms pittige, maar leerzame omgeving, waarin het cliché ‘geen dag is hetzelfde’ ook echt werkelijkheid is. Eén hoogtepunt vind ik lastig te bepalen; het organiseren van een werkbezoek voor Tweede Kamerleden in het kader van circulaire woningbouw, het geven van een presentatie over Public Affairs aan een groep internationale studenten en het adviseren van één van onze pro-bono cliënten: er waren genoeg momenten die ik niet snel vergeten zal. Misschien wel even belangrijk zijn bovendien de talloze etentjes en borrels met collega’s, waarbij het harde werk even afgewisseld werd met ontspanning.’’

Samengevat was onze tijd bij Public Matters een zeer waardevolle ervaring waar we met veel plezier op terug zullen kijken. Het is een energiek kantoor met gezellige collega’s, dat altijd voor het beste gaat (en ook het Plein niet schuwt). Daarom kunnen wij iedereen die meer wil leren over de Public Affairs praktijk dit Traineeship alleen maar aanraden!

Ben je door dit bericht ook enthousiast geworden over een Traineeship bij Public Matters? Bekijk dan de vacature voor het Traineeship per februari 2023 of stel je vraag aan Marnix Kleinjan!

"Samengevat was onze tijd bij Public Matters een zeer waardevolle ervaring waar we met veel plezier op terug zullen kijken."

Paul Schrama

Senior Account Executive

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.