Nieuws

Achter de schermen bij Public Matters: mijn ervaringen als Trainee

Door Adriane Schultz

23-05-2024

In februari van dit jaar ben ik begonnen als Trainee (stagiaire) bij Public Matters, waarbij ik tegelijkertijd werk aan mijn scriptie voor de masteropleiding European Governance aan de Universiteit Utrecht. Public affairs heeft altijd mijn interesse gehad en ik wilde graag een kijkje achter de schermen nemen bij een vooraanstaand lobby- en adviesbureau, waardoor de keuze voor Public Matters snel was gemaakt!

Dynamiek en werkzaamheden

Bij Public Matters ervaar ik een open werkomgeving waar vragen stellen en assertief zijn wordt aangemoedigd. Verder is het cliché echt waar: geen dag is hetzelfde. Dit komt omdat je naast je monitortaken, zoals het lezen van de krant en het volgen van politieke ontwikkelingen, ook verschillende cliënten ondersteunt. De ene dag bijt ik mijzelf vast in complexe Europese wetgeving; de andere dag houd ik me bezig met tot wel tien verschillende taken voor diverse cliënten. Je wordt dus erg actief betrokken door collega’s.

Eigen verantwoordelijkheid en groei

Omdat geen dag hetzelfde is, draag ik veel verantwoordelijkheid voor het beheer van mijn eigen agenda. Ik werk samen met diverse teams en verschillende collega’s, waardoor ik regelmatig zelfstandig mijn taken moet plannen. Ik waardeer deze verantwoordelijkheid zeer en vind het erg prettig om zo te werken.

Daarnaast biedt Public Matters mij de mogelijkheid om in diverse sectoren te werken, dankzij hun uitgebreide en gevarieerde cliëntenbestand. Dit helpt mij niet alleen om op verschillende manieren te groeien, maar ook om mijn interesses verder te verkennen. Zo heb ik ontdekt dat ik een bijzondere interesse heb in de technologiesector, en bij Public Matters kan ik deze interesse verder verdiepen.

Al deze aspecten dragen bij aan een steile leercurve. Bovendien nemen mijn verantwoordelijkheden toe naarmate ik meer ervaring opdoe: ik verricht inmiddels aanzienlijk meer inhoudelijk werk dan in het begin. Dit motiveert mij en bevordert mijn groei en ontwikkeling van vaardigheden.

Parijs en veel meer

Een leuke bijkomstigheid: tijdens mijn eerste week bij Public Matters gingen we met het hele Team een paar dagen naar Parijs. We bezochten onder meer het Franse parlement, genoten van heerlijke maaltijden en volgden een workshop bij een Frans lobbykantoor. Weer terug in Den Haag werd ik onder andere betrokken bij een training over lokaal stakeholdermanagement en mocht ik samen met een collega een presentatie geven over lobbyen voor een Career Event van de Universiteit Leiden.

Dus: doen!

Samenvattend biedt dit traineeship tal van voordelen voor iedereen die zijn kennis op het gebied van public affairs wil verbreden en verdiepen. Ik zou het dan ook aan iedereen aanbevelen. Bovendien begin je niet alleen: je start samen met andere Trainees. Dit zorgt voor een gedeelde ervaring die de uitwisseling van ideeën en samenwerking stimuleert, en het is ook gewoon gezellig om samen activiteiten te ondernemen, zoals wandelen door het Haagse Bos of naar het Plein gaan!

Mocht je vragen hebben over het Traineeship, schroom dan niet mij of Judith ter Kuile een berichtje te sturen.

"Public affairs heeft altijd mijn interesse gehad en bij Public Matters krijg ik de kans om echt achter de schermen te kijken bij een vooraanstaand lobby- en adviesbureau. Geen dag is hetzelfde, wat mij voortdurend nieuwe mogelijkheden biedt om te leren en te groeien."

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.