Staatssecretaris Van Dam gaat naar publieke omroep
Demissionair staatssecretaris per 1 september naar de NPO
Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (EZ, PvdA) verruilt per 1 september de politiek voor de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij krijgt er de portefeuille ‘mediaportfolio en distributie’. Dat maakte de NPO dinsdagmiddag bekend.
Hoewel het kabinet enkele weken geleden besloot dat vertrekkende bewindslieden van Rutte II niet meer mogen overstappen naar een lobbyorganisatie die opereert op het terrein waarover zij als bewindspersoon de scepter zwaaien, geldt dit verbod niet voor Kamerleden. Van Dam kwam in 2003 voor de PvdA in de Tweede Kamer en hield zich daar tussen 2004 en 2013 bezig met mediabeleid. De 39-jarige Van Dam is dus geen onbekende in de mediawereld. Hij toonde zich destijds voorstander van een publieke omroep met ‘een breed bereik’, die ook vermaak mag uitzenden om kijkers te trekken. Zo blijven ze misschien ook hangen bij andere, meer verdiepende programma’s, aldus Van Dam destijds.
Ramkoers om Bananasplit
VVD’er Sander Dekker, toen ook al staatssecretaris van Onderwijs en Media, lag in die tijd op ramkoers met de NPO, omdat hij amusementsprogramma’s zoals Bananasplit geheel van het publieke net wilde bannen.
Als Kamerlid pleitte Van Dam er ook voor dat kabelbedrijven meer moeten betalen voor het uitzenden van de NPO-programma’s. Hij zei destijds: ‘Het is wrang dat de topman van Ziggo drie keer zo veel verdient als wat Ziggo zelf betaalt aan de publieke omroep.’ In het laatste verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat er €100 mln extra naar de landelijke en regionale publieke omroepen moet, omdat die een belangrijke taak hebben ‘verbinding tot stand te brengen tussen alle groepen in de samenleving’.
Lobbyverbod
Het kabinet heeft enkele weken geleden besloten dat de vertrekkende bewindslieden van Rutte II niet meer mogen overstappen naar een lobbyorganisatie die opereert op het terrein waarover zij als ministers en staatssecretarissen de scepter zwaaien. Ministeries mogen volgens dit lobbyverbod niet meer in gesprek gaan met oud-bewindspersonen die binnen twee jaar na hun vertrek aan de slag gaan als lobbyist voor een bedrijf, semipublieke instelling of lobbyclub op het eigen oude beleidsterrein.
Dit is hier niet van toepassing, omdat Van Dam bestuurder wordt van een belangenclub die zich beweegt op het terrein van het ministerie van Onderwijs en niet zijn eigen Economische Zaken. Er zijn geen lobbyregels voor oud-Kamerleden, hoewel er doorgaans veel commotie is als een Kamerlid overstapt naar een lobbyclub binnen zijn oude portefeuille. Voorbeeld hiervan is VVD’er Bart de Liefde, die als Kamerlid zijn lof voor taxidienst Uber niet onder stoelen of banken stak en er inmiddels lobbyt.
Bouwend Nederland
Ook was er veel ophef over oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen die kort na zijn aftreden voorzitter werd van lobbyorganisatie Bouwend Nederland. Toen gold het lobbyverbod nog niet. VVD-prominent en voorzitter van de raad van toezicht van de NPO Bruno Bruins laat weten Van Dam te hebben gekozen om ‘zijn kennis, ervaring en affiniteit’ met zowel de innovatieve als de bestuurlijke kant van media. Andere leden van het bestuur zijn voorzitter Shula Rijxman en Jaap Kooij.
Van Dam zelf noemt het ‘een voorrecht’ om voor de NPO te gaan werken. ‘Vanuit mijn passie voor innovatie en technologie en mijn overtuiging van het belang van een sterke publieke omroep, zal ik gaan bijdragen aan een moderne media-organisatie die nieuwe technologie benut om kijkers en luisteraars op alle platforms zo goed mogelijk te bedienen’, aldus Van Dam. Hij studeerde eerder technische bedrijfskunde in Eindhoven en werkte kort bij Philips Lighting.
Vicefractievoorzitter
Tussen 2010 en 2012, was Van Dam behalve mediaspecialist woordvoerder buitenland voor de PvdA in de Kamer en daarna kreeg hij het dossier asiel en migratie en integratie. Tegelijkertijd was hij vicefractievoorzitter onder oud-partijleider Diederik Samsom.
In 2015 ging hij naar het kabinet, na het opstappen van de wankelende staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij werd opgevolgd door Sharon Dijksma, waardoor het staatssecretariaat op Economische Zaken vrijviel voor Van Dam. Als het nieuwe kabinet per 1 september nog niet is geïnstalleerd, vertrekt Van Dam toch en neemt minister Henk Kamp zijn taken waar.
Bron: FD
Public matters