Nieuws

Kabinet zet Wouter Bos in voor Amsterdam-lobby

06-07-2017

Voormalige vicepremier en VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos gaat lobbyen om het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) naar Amsterdam te krijgen. Het kabinet schuift de voormalige PvdA-minister van Financiën naar voren als ‘ambassadeur’.

Komende dinsdag maakt Bos zijn opwachting bij een bijeenkomst in Brussel, samen met minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de Amsterdamse wethouder Kasja Ollongren.

De EMA en de Europese Bankenautoriteit (EBA) moeten na de brexit verhuizen uit Londen naar een van de andere 27 lidstaten. De Europese leiders hebben afgelopen maand ‘objectieve criteria’ vastgesteld voor de keuze uit meer dan twintig kandidaten voor beide instellingen. Na een evaluatie van de kandidaten door de Europese Commissie is het bedoeling dat de lidstaten in november in drie stemrondes bepalen welke stad wint.

TolerantAmsterdam is formeel kandidaat voor zowel EMA als EBA, maar eerstgenoemde instelling heeft met meer dan 900 personeelsleden en veel aanpalende activiteiten duidelijk de voorkeur. Het EMA is verantwoordelijk voor de goedkeuring van medicijnen op de Europese markt. Ook steden als Barcelona, Kopenhagen, Stockholm, Milaan, Lille, Wenen en Bratislava zijn kandidaat.

In de brochure die is bedoeld om de kandidatuur te ondersteunen legt Nederland de nadruk op de continuïteit die het kan bieden, met als andere pluspunten de goede bereikbaarheid via Schiphol, voldoende internationale scholen en een groot aanbod van banen voor partners. Nederland heeft ook ‘een stabiel politiek klimaat, een tolerante samenleving en een sterke internationale oriëntatie.’

Bron: FD

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.