Nieuws

Onze Traineeships bij Public Matters – een terugblik

19-07-2023

Wij kregen de kans als jonge professionals onze carrière te starten bij Public Mattters. Een plek waar je niet alleen waardevolle kennis en ervaring opdoet, maar ook wordt omringd door hardwerkende collega’s en een positieve werksfeer. In deze blogpost delen we graag onze gezamenlijke en persoonlijke ervaringen.

Als Trainees bij Public Matters hebben we een diepgaand inzicht gekregen in het vakgebied public affairs. Onze taken waren divers en uitdagend, waardoor we de kans kregen om verschillende aspecten van het vak te verkennen en waardevolle vaardigheden te ontwikkelen. Eén van de aspecten die ons Traineeship bijzonder maakte, was de ondersteuning en begeleiding die we ontvingen van zowel onze Traineeship-begeleider als van alle collega’s waarmee wij samen hebben gewerkt. Zij deelden hun uitgebreide kennis en ervaring en gaven ons waardevolle feedback.

Naast de professionele ervaring en kennis heeft Public Matters ons ook een bredere kijk gegeven op de impact van public affairs op de samenleving en het bedrijfsleven. We hebben geleerd hoe we effectief kunnen communiceren met stakeholders, hoe we strategisch kunnen denken en handelen, en hoe we kunnen bijdragen aan het vormgeven van het beleid op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Deze verworven vaardigheden zullen ongetwijfeld van grote waarde zijn voor onze toekomstige carrière.

Lotte

Als Trainee bij Public Matters heb ik een ongelooflijk leerzame periode doorgemaakt, waarbij ik meer heb geleerd dan tijdens mijn hele studie Internationale Betrekkingen. Het Traineeship bood mij de mogelijkheid om mijn theoretische kennis in de praktijk toe te passen en me verder te ontwikkelen op het gebied van public affairs.

Eén van de hoogtepunten van mijn Traineeship was het stageproject dat ik samen met mijn collega mocht uitvoeren voor een van de cliënten van Public Matters. Het project draaide om quantumtechnologie, een onderwerp waar ik aanvankelijk weinig van afwist. Het was een uitdagende opdracht die mij dwong om me volledig te verdiepen in dit complexe onderwerp. Ik was erg tevreden met de vrijheid die Public Matters mij gaf om zelf een project te kiezen en hier volledig in te duiken. De combinatie van vrijheid en begeleiding was inspirerend en stelde me in staat om mijn analytische- en probleemoplossende vaardigheden verder te ontwikkelen.

Het stageproject illustreerde voor mij hoe waardevol het Traineeship bij Public Matters is. Het bood niet alleen de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen, maar ook om mezelf uit te dagen en te helpen groeien. Ik ben dankbaar voor de waardevolle lessen die ik heb geleerd bij Public Matters en ik heb meer inzicht gekregen in public affairs als vakgebied. Het heeft mijn passie voor politiek versterkt en me enorm veel nieuwe inzichten gebracht.

Emma

Toen ik in februari begon als Trainee bij Public Matters, had ik nooit verwacht dat ik zo ontzettend veel zou leren. Door op de hoogte te zijn van de actualiteiten, me te verdiepen in politieke processen en door mijn betrokkenheid bij verschillende cliënten, heb ik een leercurve doorgemaakt die mijn studietijd overtreft. Tijdens mijn studie kwam ik nauwelijks in aanraking met politiek, waardoor Public Matters ontzettend heeft bijgedragen aan mijn kennis over zowel de processen in Den Haag als in Brussel.

De trainingen waarin collega’s hun ervaringen deelden via de PM Academy waren interessant en leerzaam, maar het meeste heb ik geleerd door de processen in werking te zien bij onze cliënten. Dankzij de goede begeleiding van mijn collega’s en de mogelijkheden die ik kreeg om bij te dragen aan cliëntvraagstukken heb ik een uniek perspectief gekregen op de vertaling van overheidsbeleid naar implementatie door bedrijven. Het werken voor cliënten heeft me veel inzicht gegeven in het functioneren van bedrijven, specifieke expertise in hun vraagstukken, en de uitdagingen voor de komende jaren in de politiek en het bedrijfsleven.

Gedurende mijn hele Traineeperiode heb ik veel hoogtepunten beleefd, zoals het bijwonen van een gesprek met een Kamerlid, het mede-organiseren van een Webinar over de provinciale verkiezingen en het leuke en inspirerende contact dat ik had met mijn cliënten. Naast deze hoogtepunten heeft de fijne werksfeer bij Public Matters mijn Traineeship tot een ontzettend leuke en waardevolle ervaring gemaakt. Ik heb de samenwerking met mijn collega’s enorm gewaardeerd en zal het zeker missen.

Jesse

Als buitenstaander kan de wereld van belangenbehartiging vaak als complex en ondoorzichtig worden gezien. Ook ik had dit beeld toen ik begon aan mijn Traineeship bij Public Matters. Echter, al snel werd ik actief betrokken bij de werkzaamheden wat mij snel inzicht gaf in de wereld van public affairs.

Voordat ik aan het Traineeship begon, was mijn wens om mij dagelijks bezig te houden met onderwerpen die ik interessant vind. En ik kan met zekerheid zeggen dat deze wens absoluut is uitgekomen. Eén van de meest leuke aspecten van het werken in public affairs is dat het werk een directe maatschappelijke relevantie heeft. De kwesties die je ’s ochtends in de krant leest of ’s avonds in talkshows ziet langskomen, zijn vaak onderwerpen die direct verband houden met het werk van een public affairs consultant. Dit geeft me het gevoel dat mijn werk van belang is en geeft hierdoor veel energie.

Interesse in een public affairs stage bij Public Matters?

Wij zijn vanaf september 2023 (in overleg) op zoek naar een stagiair/Trainee die interesse heeft voor public affairs, strategische communicatie en die klaar is om de wereld van beleidsvorming en politieke besluitvorming te ontdekken. Kijk hier voor meer informatie.

"Deze verworven vaardigheden zullen ongetwijfeld van grote waarde zijn voor onze toekomstige carrière."

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.