Opinie

Het Traineeship bij Public Matters: een kijkje achter de schermen

15-04-2022

Na mijn bachelor Europese Studies en Master Politicologie was ik als pas afgestudeerde nieuws- en politiek junkie opzoek naar een stageplek die van maatschappelijk belang en op de wereld gericht was. Mijn keuze viel op Public Affairs omdat het de perfecte combinatie is van politiek, actualiteiten en het bedrijfsleven, en het alles behalve een saaie en stoffige kantoorbaan is.

Toen ik solliciteerde naar de functie van Trainee bij Public Matters benoemde ik tijdens mijn sollicitatie het begrip ‘belangenbehartiging’. Destijds had ik achteraf gezien slechts een vaag begrip van wat het daadwerkelijk inhoudt. Tijdens mijn Traineeship bij Public Matters heb ik geleerd hoe belangrijk het is om de stem en daarmee de belangen van verschillende (maatschappelijke) organisaties gehoord te laten worden. Want wat zich afspeelt in de maatschappij wordt vertaald in nieuwe vraagstukken en wetgeving in de politiek. Hierin is Public Matters een onmisbare schakel tussen het bedrijfsleven, organisaties en de overheid. Gedurende mijn Traineeship kon ik als onderdeel van het team hieraan bijdragen. Dit was een leerzame en uitdagende, maar vooral ook heel leuke en waardevolle ervaring.

Tijdens mijn Traineeship was ik continu bezig met actualiteiten, politiek en beleidsprocessen. Ik begon de ochtenden altijd met het lezen van de krant om mijzelf en de collega’s op de hoogte te brengen van alle belangrijke nieuwtjes en gedurende dag ondersteunde ik collega’s in werkzaamheden voor verschillende cliënten. De ondersteunende taken bestonden bijvoorbeeld onder meer uit het live volgen van debatten, contacteren van politieke woordvoerders, en helpen bij het schrijven van rapporten (en nog veel meer). Doordat Public Matters veel cliënten heeft die actief zijn in diverse sectoren, is het werk veelzijdig en zitten er gegarandeerd onderwerpen bij die je interesseren. Zo hielp ik aan het begin vooral mee op cliënten in de Tech-sector, omdat daar mijn grootste interesse lag door mijn scriptieonderwerp, en dit had aangegeven. Maar uiteindelijk hield ik mij ook veel bezig met klimaat- en energie, wat voor mij nog onbekend terrein was. Dit vond ik super leuk! Hierdoor heb ik ontzettend veel geleerd over verschillende onderwerpen en vraagstukken door de ontwikkelingen van deze sectoren in het politieke debat voortdurend te volgen.

Naast het harde werk is Public Matters een erg gezellig en betrokken kantoor. Tijdens mijn Traineeship werden er (online) borrels georganiseerd en hadden we tussendoor lunchsessies waarbij een spreker werd uitgenodigd of een collega een minicollege gaf over een bepaald onderwerp. Tevens viel ik samen met de andere twee Trainees met de neus in de boter doordat Public Matters in 2021 haar 20-jarige bestaan vierde! Om dit te vieren zijn we met het hele kantoor een lang weekend naar Berlijn afgereisd om daar uitbundig met elkaar te eten in de Berlijnse Fernsehturm, te leren over Public Affairs in Duitsland bij collega kantoor Miller & Meier, en natuurlijk vooral om te proosten op het jubileum. Helaas viel de laatste periode van het Traineeship wel in de lockdown, maar ook dan was er altijd tijd voor een digitaal koffiemomentje.

Door mijn studies was ik onder de veronderstelling dat ik al “veel” van de politiek wist, maar het Traineeship bij Public Matters heeft mij pas echt een bredere blik gegeven op het lobbyen, en de Nederlandse en Europese politiek. Ondanks corona heb ik het uiterste uit het Traineeship kunnen halen waarbij ik ondersteund werd door leuke, gezellige collega’s die mij stimuleerde om te presteren. Public Matters is een jong, dynamisch kantoor waar ik mij serieus genomen voel. Al met al heeft dit ertoe geleid dat ik niet meer weg wilde en hier graag wilde blijven werken! En met trots kan ik nu zeggen dat ik onlangs ben begonnen als Account Executive bij Public Matters!

"Tijdens mijn Traineeship heb ik geleerd hoe belangrijk het is om de stem en daarmee de belangen van verschillende (maatschappelijke) organisaties gehoord te laten worden."

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.