Nieuws

Gerrit Hiemstra ontvangt Machiavelliprijs 2021

04-01-2022

De Machiavelliprijs 2021 is toegekend aan Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerman bij de NOS. Dat heeft Stichting Machiavelli vandaag bekend gemaakt, waarvan Public Matters sinds 2010 hoofdsponsor is. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Hiemstra krijgt de prijs, omdat hij “klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek”, aldus het juryrapport. “Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis.”

“Onbedoeld is Hiemstra uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging. In klare taal kruist hij de degens met klimaatsceptici uit binnen- en buitenland. Met veel geduld dient hij mensen van repliek die op zijn berichten reageren. Rustig, maar ook gedreven blijft Hiemstra uitleggen wat het probleem is en wat de oorzaken zijn. In begrijpelijke taal blijft hij benaderbaar en bereikt hij een breed publiek”, zo vervolgt het juryrapport.

De prijs wordt op woensdag 9 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 33ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking kan vanaf 17.00 uur live worden gevolgd via NPO Politiek en www.stichtingmachiavelli.nl. Vanwege de coronasituatie is de uitreiking dit jaar niet toegankelijk voor publiek.

Eerdere prijswinnaars waren o.a. Marion Koopmans en Diederik Gommers, Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, “de bedreigde burgermeester” Jos Wienen, SheDecides, Hugo Borst en Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Harm Taselaar, scheidend hoofdredacteur van RTL Nieuws, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing, getiteld: “Het vrije woord: zegen of gesel”.

Foto door: NOS/Stefan Heijdendael

"Onbedoeld is Hiemstra uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging"

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.