Nieuws

Een Public Affairs Traineeship Anno 2021

Over mijn Traineeship bij Public Matters

06-05-2021

Tijdens mijn bachelor en master Nederlands besefte ik dat mijn belangstelling voor politiek nóg groter was dan die voor schrijven zelf. Bij TechTegenCorona deed ik al enige kennis op over het politieke veld, maar ik was nog niet uitgeleerd. Het Public Affairs Traineeship bij Public Matters was voor mij de perfecte combinatie tussen communicatie en mijn politieke interesse. In december solliciteerde ik en per 1 februari startte ik officieel als trainee Lobby & Public Affairs bij Public Matters.

Negatief stigma rondom lobbyen? ‘Het klopt echt niet’

‘Belangenbehartiging? Waar ga je dan precies voor lobbyen?’ – een vraag die ik vaak kreeg toen ik aan anderen vertelde dat ik een Traineeship ging volgen bij een Lobby- en Public Affairs kantoor in Den Haag. Nu, een aantal maanden later, kan ik zeggen dat het beeld dat sommigen hebben rondom Public Affairs en belangenbehartiging écht niet terecht is. De kennis en kunde van Public Matters slaat een ongekend belangrijke en onmisbare brug tussen de publieke en private sector. Nu ik ervaar hoeveel impact politiek en beleid hebben op het bedrijfsleven, voelt het voor mij dan ook meer dan logisch dat ook de private sector haar stem laat gelden. En nee, dit hoeft niet via ‘achterkamertjespolitiek’. Door gemeenteraadsleden bijvoorbeeld in contact te brengen met lokale bedrijven weten wethouders ook écht beter wat voor gevolgen het door hun opgestelde beleid heeft.

Adviseurs bij Public Matters beperken zich bij hun werkzaamheden niet tot alleen bedrijven; iedereen bij Public Matters werkt met verschillende cliënten in verschillende sectoren. Van stichtingen tot (semi-) overheid, van vastgoed tot zorg en van tech tot retail – intersectorale kennis is key. Alle cliënten hebben hun eigen doelstellingen en adviseurs werken samen met deze organisaties om hun doelen te bereiken.

Politieke en persoonlijke impact

Als Trainee bij Public Matters krijg je veel verantwoordelijkheid en daardoor leer je in korte tijd veel over belangenbehartiging. Je bent betrokken bij het proces en beslissingen rondom Public Affairs. Daarbij leer je een aantal cliënten goed kennen. De werkzaamheden hierbij lopen enorm uiteen; van het opstellen van een woordvoerderslijst tot het volgen van gemeenteraadsvergaderingen en van het maken van media-overzichten tot het contacten van belangrijke politieke woordvoerders. Kortom: je ondersteunt adviseurs in alle mogelijke vormen. Gaandeweg raak je steeds meer betrokken bij cliënten en kunnen belangrijke politieke uitspraken je dag dan ook maken of breken.

Traineeship anno 2021

Door de Tweede Kamer verkiezingen in maart ‘viel’ ik als Trainee in februari direct in de wereld van politieke chaos. Gezien de huidige omstandigheden vindt het Traineeship daarnaast bijna in z’n geheel thuis plaats. Thuiswerken brengt veel uitdagingen met zich mee, hoewel Public Matters er alles aan doet om iedereen goed met elkaar in contact te houden. Dagelijks komen we online samen om belangrijke gebeurtenissen te bespreken, zowel politiek als persoonlijk. Daarnaast wordt er maandelijks een borrel georganiseerd of gewoon even een momentje om goed bij te praten. Door de hoge mate van verantwoordelijkheid bij Public Matters en het jonge en laagdrempelige team voel je je als Trainee zes maanden lang écht onderdeel van het bedrijf.

Public Matters zal het Traineeship voortzetten met een lichting voor september 2021 tot en met januari 2022. Zie hier de vacature voor meer informatie. Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen als Trainee – neem daarvoor gerust contact met me op. Voor meer algemene vragen over het Traineeship kun je ook terecht bij secretariaat@publicmatters.nl.

Foto door picjumbo.com via Pexels

“Public Matters slaat een onmisbare brug tussen de publieke en private sector”

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.