Nieuws

Campagneleiders reflecteren op Europese verkiezingen bij Machiavelli

07-06-2024

Op de ochtend na de verkiezingen blikten campagneleiders Benjamin van Es (VVD), Hielke Onnink (CDA), Wieke Paulusma (D66), Laura Vissenberg (GroenLinks-PvdA), Tjeu Berlijn (BBB) en Simone Borgstede (NSC) op uitnodiging van Stichting Machiavelli in Nieuwspoort terug op de afgelopen campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen. Onder leiding van Machiavelli-bestuursleden Fons Lambie (RTL Nieuws) en Remco Meijer (de Volkskrant) bespraken ze onder andere de eerste verkiezingsresultaten van de verschillende politieke partijen, gamechangers tijdens de campagne en campagnestrategieën. Ook trokken de campagneleiders samen waardevolle lessen voor toekomstige campagnes.

De eerste resultaten van de Europese Parlementsverkiezingen van gisteren wijzen uit dat GroenLinks-PvdA de meeste stemmen heeft gekregen. Deze alliantie zal naar verwachting 8 van de 31 Nederlandse zetels bemachtigen, een lichte daling ten opzichte van de huidige 9 zetels. Geert Wilders’ PVV is de grootste winnaar en stijgt van 1 zetel naar 7 zetels. Ook BBB (2), D66 (3) en CDA (3) zullen tevreden zijn, terwijl VVD (4) en NSC (1) wellicht op meer hadden gehoopt. De opkomst was met 46,8% de hoogste in 35 jaar voor een Europese Parlementsverkiezing in Nederland. Zondagavond wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, evenals de uitslag voor heel Europa.

Tijdens het debat gaf D66 aan tevreden te zijn met de uitslag en uitte kritiek op de ‘niet rijmende houding’ van de VVD in Nederland in vergelijking met hun positie in Europa. De VVD weerlegde dit en stelde ‘nog nooit een meer pro-Europees verhaal te hebben gehad’. Wel moest de partij een licht verlies van één zetel erkennen en gaf toe dat ze wellicht op meer hadden gehoopt. Het CDA kijkt tevreden terug op de afgelopen campagne en is blij met de drie zetels, een relatief goed resultaat met het oog op afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Ook BBB is tevreden met twee zetels en hoopt stiekem op een derde zetel bij de definitieve uitslag dit weekend. Tot slot gaf Simone Borgstede (NSC) toe dat de verkiezingen voor haar partij wellicht iets te vroeg kwamen en dat haar partij zich qua organisatie en capaciteit nog in een heel andere fase bevindt dan de andere partijen bij het debat. Desalniettemin is NSC blij met de zetel in het Europees Parlement en ziet dit als een voet tussen de deur.

Debat gemist? Terugkijken kan hier.

Stichting Machiavelli zet zich in voor publieke communicatie. Public Matters is sinds 2010 hoofdsponsor van Stichting Machiavelli.

"De campagneleiders bespraken de eerste verkiezingsresultaten van de verschillende partijen, gamechangers tijdens de campagne, en campagnestrategieën."

Paul Schrama

Senior Account Executive

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.