Nieuws

Brussel wil langere ‘afkoelingsperiode’ voor eurocommissarissen

24-11-2016

Langer wachten na Brusselse periode

Europees Commissarissen moeten langer wachten als ze na hun Brusselse periode een lucratieve baan in dezelfde sector willen aannemen. Commissievoorzitter Juncker wil hun ‘afkoelingsperiode’ verlengen van 18 naar 24 maanden (voor gewone Commissarissen) en naar 36 maanden voor een voormalig Commissievoorzitter.

Europarlementariërs en antilobbyorganisaties veegden Junckers voorstel direct van tafel als ‘broddelwerk’.

De aanscherping van de gedragscode die Juncker woensdag presenteerde, volgt op een reeks schandalen en ophefmakende overstappen van voormalig leden van de Europese Commissie. Zo accepteerde oud-Commissievoorzitter Barroso onlangs een topfunctie bij de omstreden Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Nederlandse oud-Commissaris Kroes meldde nooit (tegen de code in) dat ze gedurende haar mandaat in Brussel betrokken was bij een vennootschap op de Bahama’s. En de Oostenrijkse Ferrero-Waldner verzweeg een nieuwe baan bij een Spaans bedrijf. ‘In het licht van de recente ervaringen (..) meen ik dat de gedragscode moet worden aangescherpt’, aldus Juncker woensdagmiddag.Het voorstel is een ommezwaai voor Juncker. Aanvankelijk stelde de Commissie zich op het standpunt dat de gedragscode voor Commissarissen al tot de strengste van de wereld behoort. Nog striktere voorwaarden zou talentvolle mensen afschrikken ooit nog naar Brussel te komen. De ophef over Barroso – ruim 150 duizend mensen ondertekenden een petitie tegen diens overstap naar Goldman Sachs, voor velen hét symbool van bancaire hebzucht – hebben Juncker van gedachten doen veranderen.

Wachttijd
De Commissievoorzitter stelt het Europees Parlement voor de afkoelingsperiode voor Commissarissen te verlengen van anderhalf naar twee jaar, voor oud-voorzitter naar drie jaar. Gedurende die periode moet de oud-Commissaris een nieuwe baan eerst voorleggen aan de Commissie. Betreft het werk gerelateerd aan de portefeuille van de oud-Commissaris, dan zal de toestemming geweigerd worden. Negeert de betrokkene dit oordeel, dan is een korting op zijn pensioenrechten mogelijk.De linkse partijen in het parlement willen ook voor gewone Commissarissen een ‘wachttijd’ van drie jaar. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe minder interessant de kennis van een oud-Commissaris voor nieuwe werkgevers. Het parlement en actieclubs als Corporate Europe’s Observatory (CEO) vinden het onbegrijpelijk dat Juncker niets verandert bij het speciale ethisch comité, dat op verzoek van de Commissie adviseert of een nieuwe baan voor een voormalig Commissaris binnen de regels past.

Onafhankelijk
Dat comité bestaat uit drie leden: een oud-rechter, een voormalig europarlementariër en een oud-Commissieambtenaar. Hoewel de leden van het comité op papier onafhankelijk zijn, worden ze door de Commissie benoemd. Volgens het parlement en CEO moet het comité echt onafhankelijk worden en ’tanden krijgen’ door harde en bindende sancties op te leggen. ‘Anders blijven we geconfronteerd worden met draaideurschandalen als rond Barroso, Kroes en De Gucht’, aldus CEO.Het ethisch comité oordeelde onlangs dat Barroso niets verkeerd had gedaan met zijn overstap naar Goldman Sachs. Barroso respecteerde de huidige afkoelingsperiode van 18 maanden. De Europese Ombudsman uitte forse kritiek op het onderzoek van het comité, dat zou niet diepgravend genoeg zijn geweest. Juncker beraadt zich op eventuele stappen in de kwestie-Barroso maar veel ruimte heeft hij niet. Het ethisch comité onderzoekt nog de verzwegen Bahama-vernnootschap van Kroes.

Bron: www.volkskrant.nl

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.