Nieuws

Terugblik: Machiavelli trapt af met Marijnissen en Jetten

08-09-2021

Dinsdagochtend trapte Stichting Machiavelli het parlementaire jaar af tijdens de traditionele onbijtbijeenkomst in Nieuwspoort. Dit keer met SP-leider Lilian Marijnissen en waarnemend D66-fractievoorzitter Rob Jetten. In hun vooruitblik op het politieke seizoen richtten beide politici zich voornamelijk op het hier en nu: de stroperige formatie en de bereidheid van politieke partijen om hierin verantwoordelijkheid te nemen.

Om ambitieuze klimaatdoelstellingen te behalen zonder ongelijkheid in de samenleving te vergroten moet een volgend kabinet breken met de huidige lijn en een actievere houding aannemen, aldus Jetten: “Deze formatie laat weer zien dat als je in je politieke blokkades blijft hangen er helemaal niks meer gebeurt in dit land.” Een voortzetting van de huidige coalitie is daarom volgens Jetten niet wenselijk, vooral als het gaat om medisch-ethische kwesties. Volgens Marijnissen is voor duurzame verandering een breuk met het neoliberalisme en de managementstijl van besturen van premier Rutte nodig.

Na de eerste reflecties besprak Jetten de HJ Schoo-lezing van partijleider Kaag. Hij had niet verwacht zulke uitgesproken krantenkoppen te zien de ochtend erna. Kaag heeft zich tijdens haar speech enkel op afstand geplaatst van de huidige bestuurscultuur en de politieke spelletjes in Den Haag. De spreekwoordelijke bal voor de kabinetsformatie ligt nu bij Rutte. Of het volgende kabinet nu een meerderheids- of minderheidskabinet wordt, in beide gevallen moet het kabinet steun vergaren bij de Tweede Kamer.

Volgens Marijnissen heeft Kaag zich te veel als toeschouwer opgesteld toen de discussie over de oorzaak van de vele affaires gevoerd werd in de Tweede Kamer, het neoliberalisme en de bestuurscultuur die daaruit voortvloeit zijn hier debet aan. ‘Verantwoordelijkheid nemen’ is voor de SP actief stelling nemen in die discussie, wat betekent dat regeren met Rutte niet tot de mogelijkheden behoort. Volgens Jetten zet de SP zich hiermee buitenspel en wordt het zo juist moeilijker het systeem te veranderen.

Kortom, om de huidige impasse in de formatie te doorbreken moet er met de huidige bestuurscultuur gebroken worden: volgens Marijnissen kan dit zonder, en volgens Jetten ook met Rutte als leider van de VVD.

Public Matters is hoofdsponsor van Stichting Machiavelli en ondersteunt daarmee het debat over politieke communicatie en de impact daarvan. Nieuwsgierig naar de activiteiten van Stichting Machiavelli of de aftrap van het parlementaire jaar terugkijken? Ga naar www.stichtingmachiavelli.nl voor meer informatie.

“Deze formatie laat weer zien dat als je in je politieke blokkades blijft hangen er helemaal niks meer gebeurt in dit land.” - Rob Jetten (D66)

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.