Euronext heeft baat bij politieke lobby
‘Zowel de Franse als de Nederlandse overheid lobbyt achter de schermen flink tegen de fusie van de Deutsche Börse en de London Stock Exchange (LSE).’
Euronext, eigenaar van onder meer de Amsterdamse en Parijse aandelenbeurzen, kan daarvan profiteren.
Euronext is in onderhandeling met LSE om diens continentale clearinghuis – gevestigd in Frankrijk – over te nemen. LSE zou dat onderdeel willen verkopen om van de Europese Commissie toestemming voor zijn gedroomde fusie met Deutsche Börse te krijgen.
LCH.Clearnet, de huidige naam van het clearinghuis van LSE, is een fusiebedrijf. LCH staat voor de Londen Clearing House, opgericht in 1888 als centrale tegenpartij bij de handel in grondstoffen. Clearnet is de in 1969 opgerichte Franse evenknie. Ze fuseerden in 2007. Mogelijk wordt de fusie nu 10 jaar later weer ongedaan gemaakt.
Clearing is jargon voor het fenomeen dat er één centrale tegenpartij optreedt bij de handel in aandelen, obligaties, derivaten en grondstoffen. Vooral sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 voelen overheden en toezichthouders zich comfortabel met het gebruik maken van deze schakels, die een kettingreactie van elkaar omver trekkende partijen op de financiële markt kunnen voorkomen.
Clearing werkt als volgt: koper en verkoper handelen niet langer rechtstreeks met elkaar. De koper verkoopt zijn effecten eerst aan het clearinghuis. Dat verkoopt ze vervolgens door aan de koper. Desalniettemin is bij een faillissement van ofwel de koper ofwel de verkoper de andere partij veilig. Clearinghuizen wisten in 2008 voor $9 biljoen aan schade door derivaten bij partijen die handelden met Lehman Brothers, te voorkomen.
Volgens Euronext en LSE is nog niet gezegd dat de gesprekken ook werkelijk tot een transactie zullen leiden. LSE is van plan om met Deutsche Börse te fuseren, maar of toezichthouders daarmee akkoord gaan, is nog onduidelijk. Weliswaar lijkt de Europese Commissie nu aan te sturen op desinvesteringen om de marktmacht van de Duits-Britse combinatie te beperken. Uiteindelijk moeten ook nog eens alle nationale competitiewaakhonden akkoord gaan.
Euronext heeft met een oorlogskas van zo’n €1,7 miljard de middelen om een acquisitie als deze te doen – analisten van ABN Amro schatten de prijs op maximaal €450 miljoen – en zou flinke kostenvoordelen kunnen behalen. Euronext heeft nu zelf geen clearingactiviteiten.
Omdat clearing gezien wordt als een essentieel onderdeel om toekomstige financiële crises te voorkomen, is er ook strenge extra Brusselse regulering in de maak. Clearinghuizen worden namelijk inmiddels zelf als too big to fail gezien. Mede daarom is er zoveel politieke aandacht voor, ook vanuit het Nederlandse ministerie van Financiën en het Elysée in Parijs.
Financiën laat weten dat het de uitkomst van de gesprekken afwacht, ’omdat deze ook verband houden met het lopende onderzoek van de Europese Commissie naar de voorgenomen fusie tussen LSE en Deutsche Börse’. Een fusie kan volgens Financiën kostenvoordelen opleveren voor beide ondernemingen en klanten, maar in potentie ook de concurrentie nadelig beïnvloeden. „Het is aan de Europese Commissie om dit te wegen”, aldus een woordvoerder van Financiën.
Paul Koster, voorman van de Vereniging van Effectenbezitters, uit zich ook kritisch over de fusie. „De combinatie Londen – Frankfurt wordt een mammoet, tien keer zo groot als nummer twee Euronext. Dat gaat gevolgen hebben voor meer dan alleen clearing. Denk aan handelsvolumes en de financiering van het mkb.”
Bron: Telegraaf 21-12-2016
Public matters