Nieuws

Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018

Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn.

Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten ‘dark money’ – invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.

De NRA en Americans for Prosperity, de belangengroep van multimiljardairs Charles en David Koch, staan geregistreerd als ‘welzijnsorganisaties’ met belastingcode 501(c)(4). Ze zijn vrijgesteld van belasting zolang ze niet meer dan 50 procent van hun fondsen aan politieke activiteiten als campagneadvertenties besteden. Tot op heden moesten dergelijke organisaties een vertrouwelijke lijst opmaken van donateurs die meer dan 5.000 dollar schonken.

Het beleid van het ministerie van Financiën wordt beschouwd als een zege voor de conservatieven, die het onbeperkt schenken van geld zien als een vorm van vrijheid van meningsuiting. In 2010 oordeelde het Hooggerechtshof al dat ongelimiteerde donaties aan verkiezingskandidaten onder het recht op vrije meningsuiting vallen. Sindsdien hebben non-profitorganisaties, vakbonden, maar ook bedrijven de mogelijkheid om onbeperkt te schenken aan politieke doelen. De belastingdienst werd in navolging van de gerechtelijke uitspraak dan ook overspoeld met aanvragen voor een 501(c)(4)-status.NederlaagPleitbezorgers van transparantie zien de beslissing van het Hof als een nederlaag voor de democratie en politieke transparantie. Zij hekelen de invloed van het bedrijfsleven en van vermogende lobbyclubs in de politiek en vrezen dat het nieuwe fiscale beleid die invloed opnieuw zal vergroten.

In een verklaring zegt minister van Financiën Steven Mnuchin dat de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, de namen en adressen van donateurs niet nodig heeft. ‘Deze wijziging zal op geen enkele manier transparantie beperken’, aldus de minister. Immers, voor het publiek verandert er niets. De namen en adressen waren al niet openbaar, maar werden in vertrouwelijkheid gedeeld met de IRS. Wel konden buitenstaanders inzicht krijgen in het aantal donateurs waar een organisatie op leunde.ObamaIn 2016 probeerde het Republikeinse Huis van Afgevaardigden het nieuwe beleid al af te dwingen met een wetsvoorstel, maar dat hield de regering-Obama toen tegen. Sinds het aantreden van president Trump werkt de Republikeinse regering de wensenlijstjes van conservatief Amerika af.

Bron: Volkskrant

Peter van Keulen

Senior Partner / Oprichter

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.