Nieuws

Vacature Stage Public Affairs & Lobby

29-03-2024

Wij zijn op zoek naar een stagiair(e) voor ons kantoor in Den Haag die interesse heeft in public affairs, strategische communicatie, en die klaar is om de wereld van beleidsvorming en politieke besluitvorming te ontdekken. Iemand die het politieke nieuws en beleidsvorming op de voet volgt, en net dat stapje extra zet voor onze cliënten. Een enthousiaste en bevlogen collega die hen met kennis en betrokkenheid op weg helpt in politiek “Den Haag” en “Brussel.”

Public Matters is hét public affairs & lobbyadviesbureau gespecialiseerd in beleidsbeïnvloeding en strategische communicatie. Wij adviseren organisaties over hoe zij een gewenste positie kunnen verwerven in de politieke, bestuurlijke of publieke arena. Vanuit die rol houden we ons bezig met grote maatschappelijke vraagstukken in onder andere klimaatbeleid, digitalisering, mobiliteit en de zorg – en ondersteunen we toonaangevende organisaties op strategisch niveau.

Hoe ziet jouw stagedag eruit?

Je werkt bij Public Matters flexibel, op kantoor of thuis. De dag start je met een call met het gehele team. Als Trainee sla je ’s ochtends de (digitale) krant open en check je de laatste politieke ontwikkelingen. Je wilt de eerste zijn die dit analyseert en onze collega’s en cliënten informeert met een slimme duiding. Je ondersteunt collega’s bij het ontwikkelen van de beste strategie en gaat bijvoorbeeld aan de slag met het in kaart brengen en benaderen van relevante stakeholders zoals ministeries, de Tweede Kamer en relevante (branche)organisaties. Alles is erop gericht om de partijen die je ondersteunt – van bedrijven tot maatschappelijke organisaties, gemeenten of universiteiten – op creatieve wijze te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij beleidsbeïnvloeding en het managen van hun stakeholders, politieke vraagstukken, reputatie, zichtbaarheid (onder andere via de media) en het analyseren van de impact van nieuw beleid. Geen dag is hetzelfde door de dynamische, politieke omgeving waarin we werken en de diversiteit aan cliënten die we adviseren. Duik in de ervaringen van onze voormalige Trainees voor een voorproefje! (Zie Onze Traineeships bij Public Matters – een terugblik en Mijn Traineeship bij Public Matters: een kijkje achter de schermen).

Wat moet je over ons weten?

 • Public Matters is in 2001 opgericht en bestaat inmiddels uit een jong en ambitieus team van ruim 30 collega’s, met een kantoor in Den Haag en Brussel. We werken hybride, waarbij jij zelf kan plannen wanneer je naar kantoor komt. Gemiddeld is zo’n twee à drie dagen per week.
 • Je krijgt de kans om mee te denken en ervaring op te doen in verschillende sectoren, waaronder de zorg, circulaire economie, food & retail, (groene) energie, mobiliteit, financiën en tech & digitalisering.
 • Je werkt in teamverband aan projecten voor cliënten, wat kan leiden tot een creatieve en inspirerende werkomgeving.
 • Wij hechten veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van onze collega’s. Zo organiseren wij trainingen en kennissessies met ons interne opleidingsprogramma PM Academy. Daarnaast bieden we ruimte voor ontwikkeling op onderwerpen die jij interessant vindt, zodat je daar expertise op kan ontwikkelen.
 • Met ons MVO-beleid werken we aan betekenisvolle maatschappelijke impact. We werken bijvoorbeeld op pro bono basis voor enkele cliënten en dragen bij aan maatschappelijke netwerken, waarin ook jij een rol kan spelen.
 • Iedereen levert zijn eigen bijdrage aan het team: verschillende interne commissies bedenken en organiseren diverse activiteiten, zoals een jaarlijkse fietstocht en een ‘handen uit de mouwen-actie.’ Daarnaast hebben we teams die zich bijvoorbeeld bezighouden met onderwerpen als pro bono-advies, (sociale) media en kunstmatige intelligentie.
 • Wij zijn een hecht team en koesteren een open werksfeer waarin samenwerking centraal staat. We organiseren veel activiteiten die voor elk wat wils bieden, zoals lezingen, het bezoeken van evenementen, samen lunchen aan de keukentafel en we borrelen graag.

Wat verwachten we van jou?

 • Je hebt een diepgaande interesse in politieke en commerciële ontwikkelingen en bent bereid deze kennis toe te passen om te leren strategieën te ontwikkelen.
 • Je werkt goed samen en successen, maar ook je leerervaringen, deel je met collega’s.
 • Je hebt oog voor detail en bent in staat om complexe informatie te verwerken, analyseren en om te zetten in concrete acties.
 • Je bent vloeiend in zowel Nederlands als Engels.
 • Je staat gedurende de gehele periode ingeschreven bij een universiteit of hogeschool.
 • Je bent deskundig, creatief en resultaatgericht.

Met deze kwaliteiten en vaardigheden ben je niet alleen een waardevolle aanvulling op ons team, maar ook een drijvende kracht achter onze gezamenlijke groei en succes.

Public Matters streeft naar maatschappelijke, politieke, commerciële en bestuurlijke diversiteit. Wij verwelkomen verschillende expertises en opleidingsachtergronden. Ongeacht of je politiek actief bent, waar je vandaan komt, hoe je heet of wat je levensovertuiging is: wij zijn op zoek naar jouw unieke kwaliteiten en bijdrage.

Wat bieden we jou?

 • De kans om je te ontwikkelen binnen het public affairs vak en te groeien in je vakgebied en daarbuiten.
 • Een kijkje in de keuken van uiteenlopende organisaties, van ngo tot multinational.
 • De mogelijkheid om politiek expert te worden: op lokaal, nationaal en Europees niveau.
 • Een gezellig team dat graag samen activiteiten onderneemt: samen lunchen, naar lezingen, borrelen of bij elkaar werken.
 • Een stagecontract voor 5 tot 6 maanden, bij voorkeur voor een 40-urige werkweek. De start van de stage is gepland in de laatste week van augustus, waarbij ruimte is voor onderling overleg over de exacte startdatum.
 • Een vergoeding van €650 bruto per maand en (indien van toepassing) reiskostenvergoeding voor woon-/werkverkeer.
 • Opleiding & ontwikkelmogelijkheden.
 • Standplaats: Den Haag.
 • De vrijheid om vanuit huis te werken.

Meer weten of solliciteren?

 • Alleen sollicitaties via e-mail met brief en CV worden in behandeling genomen.
 • Solliciteren? Mail een brief en CV naar Judith ter Kuile via jtkuile@publicmatters.nl (+316 43773697). Ook als je vragen hebt over de vacature, het sollicitatieproces of de functie kun je contact opnemen.
 • Voor meer informatie, kijk op publicmatters.nl, volg ons op X @PublicMatters, Instagram of LinkedIn.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

"Wij zijn op zoek naar een stagiair(e) op ons kantoor in Den Haag die interesse heeft voor public affairs, strategische communicatie en die klaar is om de wereld van beleidsvorming en politieke besluitvorming te ontdekken."

Judith ter Kuile

Senior Account Executive

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.