Gemeenteraadsverkiezingen 2026

De rol van gemeenten en provincies groeit. Naast hun traditionele taken – zoals het verdelen van de schaarse ruimte – zijn zij de afgelopen jaren ook verantwoordelijk geworden voor belangrijke onderdelen in het sociaal domein en hebben ze een grotere taakstelling gekregen in onder andere het realiseren van de woon- en verduurzamingsopgave. Die toegenomen invloed maakt het lokaal bestuur relevanter dan ooit voor belangenbehartiging. Bij Public Matters merken we dat steeds vaker vragen binnenkomen van bedrijven, organisaties en ook gemeenten zelf die behoefte hebben aan ondersteuning bij lokale belangenbehartiging.

Public Matters lokaal

Lobby op lokaal niveau vraagt om een andere aanpak dan belangenbehartiging in Den Haag of Brussel. Effectieve belangenbehartiging bij gemeenten vereist diepgaande kennis van het lokale krachtenveld. Daarom werkt Public Matters met een gespecialiseerd adviesteam dat zich richt op lokaal bestuur en gemeentelijke besluitvorming. Zo wordt ondersteuning geboden bij belangenbehartiging in zowel grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht als kleinere gemeenten in bijvoorbeeld Overijssel, Limburg en Zuid-Holland.

Vooruitblik: gemeenteraadsverkiezingen 2026

In 2026 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en kan men naar de stembus. Al in 2025 starten politieke partijen met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s, het zoeken van geschikte kandidaten en het voorbereiden van hun campagne en coalitievorming. Dat maakt het komend jaar hét moment voor organisaties om lokaal zichtbaarder te worden en hun positie in het politieke krachtenveld te versterken.

Goede lokale belangenbehartiging vraagt om een doordachte aanpak en kennis van het bestuurlijke speelveld. Public Matters kan hier ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij:

  • Ontwikkelen van public affairs-strategieën, stakeholderanalyses en strategische communicatie campagnes voor lokale issues.
  • Leveren van inhoudelijke inbreng voor de verkiezingsprogramma’s. In de zomer wordt in veel gemeenten nog volop geschreven aan de programma’s. Door in deze fase de juiste punten aan te dragen, kan invloed worden uitgeoefend op het beleid voor de komende jaren.
  • In kaart brengen en onderhouden van relaties met stakeholders zoals wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren. Partijen presenteren hun kandidatenlijsten voor de gemeenteraad dit najaar. Nieuwe wethouders starten in het begin van de zomer van 2026. Dit biedt een uitstekend momentum om bepalende beleidsmakers voor de komende jaren kennis te laten maken met uw organisatie.
  • Vertalen van uw belang naar de belevingswereld van lokale stakeholders.
  • Smeden van lokale coalities om positie te versterken. Lokaal, maar ook richting Den Haag en Brussel. Met name wethouders zijn cruciale bondgenoten voor bedrijven om hun maatschappelijk belang naar Den Haag over te brengen.
  • Trendanalyses van de ontwikkeling van bepaalde thema’s en issues (bijvoorbeeld ondernemersklimaat, woningbouw, toerisme, natuur of mobiliteit) in gemeenten en provincies.
  • Verzorgen van trainingen of inspiratiesessies voor gemeenteraadscampagnes en stakeholdermanagement.
  • En veel meer.

"Gemeentelijke politiek raakt het hart van organisaties. De gemeenteraadsverkiezingen van 2026 bepalen de koers van het lokale beleid voor de komende jaren. Wie daarover wil meepraten, moet vandaag beginnen."