Nieuws

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018

Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.

De wetgeving houdt verband met een campagne tegen lobbyisten die het gevolg is van de zorgen over Russische inmenging in de Amerikaanse politiek.

Dat meldt de Financial Times. Niet-Amerikaanse multinationals vrezen dat hun medewerkers door de wetgeving behandeld zullen worden als ‘buitenlandse agenten’. Daardoor komen ze te vallen onder strikte regulering, die hen een groot nadeel oplevert ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.

De wetgeving is eigenlijk een ‘make-over’ van wetgeving uit de jaren dertig die tegen nazi-propagandisten was gericht. Deze oude wet kwam opnieuw in beeld toen vorig jaar uit het onderzoek van speciale onderzoeker Robert Mueller bleek dat Paul Manafort, voorheen campagneleider van president Trump, zichzelf niet had laten registreren als lobbyist voor een politieke partij uit de Oekraïne.

Volgens advocaten zal de nieuwe wetgeving, die leidt tot een aanpassing van de Foreign Agents Registration Act uit 1938, een hele reeks openbaringsverplichtingen opleggen aan de staf van ieder niet-Amerikaans bedrijf, aan Amerikaanse lobbyisten die dienst verlenen aan buitenlandse bedrijven en aan Amerikaanse bedrijven die lobbyen voor buitenlandse dochters.

Bestuurders van buitenlandse bedrijven laten op basis van anonimiteit aan de Financial Times weten dat zij niet blij zijn met de wetgeving.

‘Je concurrenten krijgen een buitengewoon inzicht in wat je in de VS aan het doen bent’, aldus een van hen. De registratierapporten die onder de oude wetgeving uit de jaren dertig worden opgesteld zijn vaak honderden pagina’s dik en openbaar toegankelijk. De informatie kan variëren van de notulen van vergaderingen tot het arbeidscontract van de bestuursvoorzitter.

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1243370/vs-heeft-het-voorzien-op-lobbyisten-van-buitenlandse-bedrijven

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.