Nieuws

Verboden toegang Monsanto niet meer welkom in Europees Parlement

02-10-2017

Verboden toegang voor lobbyisten van Monsanto

Lobbyisten van Monsanto mogen zich niet meer in het Europees Parlement vertonen. Dat hebben de voorzitters van de partijen uit het parlement donderdag unaniem besloten, meldden verschillende Europese media waaronder The Guardian.

De drastische stap is een gevolg van de weigering van agrochemiebedrijf Monsanto om op te komen dagen voor een hoorzitting over de beïnvloeding van wetenschappelijke studies. Monsanto wordt ervan verdacht studies te hebben beïnvloedt over de schadelijkheid van de stof glyfosaat die in het middel Roundup zit, een onder boeren populaire pesticide.

De Amerikaanse staat Californië heeft de glyfosaat verboden omdat het kankerverwekkend zou zijn, maar Europa ging niet tot een verbod over nadat onderzoek geen link met kanker aantoonde. Mansanto wordt er nu van beticht Europees onderzoek naar de schadelijkheid van Roundup te hebben beïnvloed maar weigert dus op te komen dagen bij de hoorzitting op 11 oktober in het parlement. Het vindt een hoorzitting niet de juiste plek om over glyfosaat te spreken.

Het Europees Parlement heeft sinds kort de mogelijkheid om organisaties en personen de toegang te ontzeggen als zij een oproep voor een parlementaire hoorzitting weigeren. Monsanto is de eerste die deze eer ten deel valt.

Foto door Angel Bena op Pexels

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.