Nieuws

Nieuwe Europese Commissie bestaat uit 14 mannen en 13 vrouwen

12-09-2019

De nieuwe Europese Commissie zal uit bijna evenveel vrouwen als mannen bestaan

Von der Leyen wordt de eerste vrouw die de Commissie gaat leiden en voor haar was het van belang dat er een goede balans zou zijn tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke commissarissen. Uiteraard bepaalde zij dit niet alleen, omdat de lidstaten elk een kandidaat moesten voordragen.

De uiteindelijke lijst, Von der Leyen inbegrepen, betreft 14 mannen en 13 vrouwen (zonder het Verenigd Koninkrijk – die geen kandidaat hebben voorgesteld).

Geen verrassingen

Er zijn 8 huidige commissarissen die voor nog een termijn gaan, onder andere Frans Timmermans en Margrethe Vestager, voor wie voor beiden een belangrijke rol is weggelegd als uitvoerende vicevoorzitters. Nieuwe namen zijn onder meer de Franse Sylvie Goulard, de Belgische vicepremier Didier Reynders en de Spaanse Josep Borrell, die de nieuwe hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid wordt.

Sociaaldemocraten zijn in de meerderheid

De nieuwe Commissie telt meer sociaaldemocraten (10) dan leden van de conservatieve en christendemocratische Europese Volkspartij (9). Daarnaast zal de Commissie zes leden van het liberale Renew Europe tellen, één Poolse conservatief (ECR) en één groene Commissaris uit Litouwen.

Hoorzittingen in het Europees Parlement

De 26 kandidaten gaan allen nog naar het Europees Parlement voor hoorzittingen, waardoor er nog wijzigingen kunnen plaatsvinden. Vooral ten aanzien van de kandidaten uit Hongarije, Roemenië en Polen lijken er twijfels te zijn in het Europees Parlement.

Een lijst met alle kandidaat-commissarissen is hier te vinden.

Photo “European Union Flags 2” by Thijs ter Haar

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.