MVO-rapportage gaat over meer dan een vinkje bij de accountantscontrole
Wie moet de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)-rapportage controleren? De controlerend accountant of onafhankelijke verleners van assurance diensten? Daarover vond een publieke discussie plaats in Het Financieele Dagblad. Ongeacht wie controleert: interessant zal zijn welke zaken precies aan het licht gaan komen door die MVO rapportages en vooral: hoe daar in de publieke ruimte op gereageerd wordt. Want ook dat is een factor die bedrijfsresultaten materieel kan beïnvloeden.
Vanaf het boekjaar 2024 moeten bedrijven die reeds op een beperkte basis rapporteerden over hun duurzaamheidsinspanningen onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), voldoen aan de rapportageverplichting die voortkomt uit de Corporate Social Responsibility Directive (CSRD). In goed Nederlands bekend als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hieruit volgt dat ondernemingen een duurzaamheidsrapportage opstellen en opnemen in hun jaarverslag. Er wordt enerzijds bepleit om de controle van dit MVO gedeelte van het jaarverslag over te laten aan onafhankelijke verleners van assurance diensten. Echter, juist de integratie van de MVO rapportage in het jaarverslag is gebaat bij de controle door een verantwoordelijk accountant.
Duurzaamheidsdata geven namelijk wel degelijk inzicht in reële risico’s (en kansen) die bedrijfsresultaten materieel kunnen beïnvloeden en daarmee de omzet en rentabiliteit. Duurzaamheidsdata en financiële data moeten daarom op gelijke voet worden behandeld.
Immers: Meten is weten. Menig bedrijf, met name grote bedrijven brengen al jaren hun duurzaamheidsimpact in kaart. Dit geldt echter nog niet voor alle bedrijven (even uitgebreid) die straks aan deze regelgeving moeten voldoen. Binnenkort zal echter de mogelijkheid ontstaan van structureel vergelijken met concurrenten. Waar loopt het bedrijf achter? Waar is het juist de concurrent ver vooruit? De MVO rapportage biedt een organisatie de kans om maatschappelijk leiderschap te tonen.
Effectieve communicatie over deze inspanningen kan helpen om nieuwe kansen creëren. Organisaties die uitblinken in bijvoorbeeld hun duurzaamheidsbeleid of diversiteitsbeleid kunnen daarmee niet alleen hun imago versterken, maar ook hun concurrentiepositie. Bijvoorbeeld door bij beleidsmakers aan te dringen op strengere duurzaamheidseisen waaraan de organisatie zelf al voldoet. Aan de andere kant kan het achterblijven in duurzaamheidsdoelstellingen nadelige effecten hebben. Opeens is dat zichtbaar in het jaarverslag. De jaarverslagen zullen immers aandachtig en kritisch worden doorgenomen door journalisten, politici en activistische NGO’s. Ook consumenten zijn steeds kritischer op milieu en mensenrechten impact van bedrijven. Reputatie, hoe ongrijpbaar het ook is, vertaalt zich maar al te vaak in harde omzetcijfers. Al met al met mogelijk een directe weerslag op de prestaties van een organisatie.
Daarom zouden MVO-plichtige bedrijven zich niet alleen moeten bekommeren over de vraag of de rapportage op MVO gebied wel adequaat in het jaarverslag staat en door de accountantscontrole komt, maar ook over de vraag welke reactie de duurzaamheidsdata die nu in het jaarverslag staan, in de samenleving zullen oproepen.
Zie ook onze dienstverlening wat betreft Corporate Social Responsibility-, CSRD- en CSDDD-rapportage
"MVO-plichtige bedrijven zouden zich niet alleen moeten bekommeren over de vraag of de rapportage op MVO gebied wel adequaat in het jaarverslag staat en door de accountantscontrole komt, maar ook over de vraag welke reactie de duurzaamheidsdata die nu in het jaarverslag staan, in de samenleving zullen oproepen."
Public matters