Nieuws

Masterclass MVO Nederland: beleidsbeïnvloeding en de gemeenteraadsverkiezingen 2022

28-09-2021

Terwijl Den Haag nog volop bezig is met de formatie van een nieuw kabinet, worden in het hele land voorbereidingen getroffen voor de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Lokale besluitvorming wordt voor organisaties steeds belangrijker. Goed contact met en inzicht in de omgeving waarin jouw organisatie opereert, is daarom essentieel voor een effectieve public affairs strategie. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw belangen gehoord worden?

Over deze en andere vragen gaven collega’s Maaike van Vliet en Anita Schmale een masterclass lokale lobby voor MVO Nederland.

Belang van informele contacten

Anders dan op nationaal niveau, laten lokale politici en bestuurders zich veelal informeren door informele contacten. Slechts een derde van de informatie komt binnen via officiële kanalen, zoals ingeplande werkbezoeken, afspraken en inspraakavonden. Hier liggen dus kansen voor (lokale) bedrijven en belangenorganisaties om met politici en beleidsmakers in gesprek te gaan. Als expert op een bepaald dossier heb je immers belangrijke informatie te bieden, terwijl je er tegelijk voor kunt zorgen dat jouw belangen worden gehoord.

Over de workshop

Tijdens de workshop stonden Anita & Maaike aan de hand van een aantal vragen stil bij de manieren waarop de MVO-leden impact kunnen maken met hun lokale lobbystrategie. Hoe werkt de gemeente precies, wat is een goed moment om in gesprek te gaan en wie moet je dan benaderen? Daarnaast vertelden zij meer over de lokale lobby vanuit hun eigen ervaring: Maaike is raadslid voor de VVD in de gemeente Leiden. Anita is lid van de verkiezingsprogrammacommissie voor D66 in Utrecht.

Zelf aan de slag met lokale lobby in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen in maart? Onze adviseurs vertellen je er graag meer over!

Public Matters is Partner van MVO Nederland.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

''Anders dan op nationaal niveau, laten lokale politici en bestuurders zich veelal informeren door informele contacten.''

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.