Nieuws

Machiavelli trapt het politieke jaar af met Attje Kuiken (PvdA) en Jan Paternotte (D66)

06-09-2022

Traditiegetrouw heeft Stichting Machiavelli dinsdagochtend 6 september het politieke jaar afgetrapt in het – gloednieuwe – Perscentrum Nieuwspoort. Fractievoorzitters Attje Kuiken (PvdA) en Jan Paternotte (D66) keken vooruit op het komende politieke jaar, onder leiding van Machiavelli-bestuursleden Remco Meijer (De Volkskrant) en Fons Lambie (RTL Nieuws). Attje Kuiken nam in april het fractievoorzitterschap van oppositiepartij PvdA over van Lilianne Ploumen, die tussentijds vertrok. Jan Paternotte werd in fractievoorzitter in januari, toen Sigrid Kaag en Rob Jetten namens D66 ministers werden in het kabinet-Rutte IV.

Kuiken wees in haar openingstoespraak op het belang om nog vóór de winter actie te ondernemen. Nu de energierekeningen “de pan uitschieten”, wil de PvdA samen met GroenLinks deze week nog met nieuwe voorstellen komen voor dit jaar. Paternotte benadrukte dat het kabinet nu moet “doorpakken” en geen politiek gevoelige keuzes voor zich uit moet schuiven. Daarvoor is wel “politieke moed” nodig, aldus Patternotte.

Voor de kerst voorziet Kuiken dat het kabinet zal vallen. Ze denkt dat Nederland in een “nationale burn-out” terecht is gekomen. “Er kan niks meer. Lusteloos, moedeloos. Korte lontjes, wantrouwen.” Volgens haar ontbreekt het het kabinet aan creativiteit. Aan de andere kant hoopt ze niet op nieuwe verkiezingen en een nieuwe – lange – formatieperiode. Wat Paternotte betreft komen er pas in 2025 weer verkiezingen, met Kaag als lijsttrekker voor D66.

Heeft u de bijeenkomst gemist? Terugkijken kan hier.

Public Matters ondersteunt Stichting Machiavelli en is sinds 2010 hoofdsponsor. Stichting Machiavelli zet zich in voor publieke communicatie.

"Kuiken wees in haar openingstoespraak op het belang om nog vóór de winter actie te ondernemen. Paternotte benadrukte dat het kabinet nu moet “doorpakken” en geen politiek gevoelige keuzes voor zich uit moet schuiven."

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.