Nieuws

Lobbyist Ben wil met 80 miljoen jongeren de macht grijpen in de VS

07-11-2017

Association of Young Americans lanceert een digitaal lobby platform.

Makelaars, wapenbezitters, ouderen, medici, vrouwen, de luchtvaart, Israël, advocaten, gok- en oliebedrijven. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een belangengroep voor. En ze willen allemaal het beleid van Amerikaanse politici beïnvloeden. Maar jongeren hadden zo’n groep niet, tot een half jaar geleden. Toen richtte Benjamin Brown de Association of Young Americans op.

27 is-ie, maar zijn ambitie is torenhoog. “We zijn van plan om de macht af te pakken van de grote belangengroepen. Die geven jaarlijks 3 miljard dollar uit aan lobbyisten in Washington om hun ideeën aan de man te krijgen. Dat geld hebben wij niet, maar er zijn wel 80 miljoen Amerikanen tussen de 18 en 35.”

En Ben heeft een manier bedacht om die 80 miljoen jongeren een stem te geven. “Wij gaan voorlopig niet zoals traditionele lobbyisten politici proberen te beïnvloeden in de wandelgangen, maar wij gaan digitaal.”

Over twee weken lanceert AYA een online platform waarmee jongeren met een druk op de knop met hun politieke vertegenwoordigers kunnen communiceren. Dat kan dan zowel op landelijk, als regionaal en lokaal niveau. “Dingen aankaarten bij gekozen politici kan al in Amerika, maar het is vaak heel ingewikkeld. Het systeem verschilt per staat en per politicus. Dus veel mensen proberen het niet eens”, vertelt de jonge lobbyist.

“Met onze nieuwe website wordt het makkelijk. Je vult je woonplaats in en je schrijft iets waar volksvertegenwoordigers zich in jouw ogen mee bezig moeten houden. Ons systeem stuurt het bericht dan door aan de politici voor wie het is bedoeld.”

En zijn de Amerikaanse jongeren hiermee dan opgewassen tegen het grote geld? “Als een Senator tachtig miljoen e-mails krijgt, dan doet-ie heus wel wat wij willen”, is Bens antwoord.

Maar wat wil AYA dan? Met enquêtes onder jongeren heeft Ben bepaald wat de prioriteiten moeten zijn. Zijn lobbygroep richt zich op de hoogte van het collegegeld en studieleningen, het klimaat, sociale ongelijkheid en racisme in het justitieel systeem.

Het zijn grote thema’s en ze zijn niet alleen maar relevant voor jonge mensen. “Maar als we dingen nu aanpakken, plukken de jongeren daar later de vruchten van. Dat wel.”

De jongeren gaan met die thema’s leuren bij politici, die veelal oud zijn. Ouder dan 35, de bovengrens van AYA. Maar hij ziet daarin geen bezwaar. “Trump en Clinton zijn beiden rond de 70 bijvoorbeeld, maar het gaat erom dat ze willen praten en willen luisteren naar ons. De ouderen mogen de macht hebben van mij, zolang wij ze maar ter verantwoording kunnen roepen.”

Maar zou-ie zich voor echte macht niet beter zelf politicus kunnen worden? “Nee, ik wil al mijn leeftijdsgenoten samen krijgen. Dat is toch veel mooier? En zo kan ik meer bereiken.”

Bron: www.nos.nl d.d. 4 november 2016

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.