De rol van tech tijdens de coronacrisis – vanuit politiek-maatschappelijk perspectief.
Vele tech-bedrijven bieden steun aan de overheid in de strijd tegen corona. Zo zijn bij het Tech Tegen Corona Initiatief inmiddels meer dan 300 bedrijven en 2000 tech experts betrokken. Ook vond dit weekend de #Appathon van het Ministerie van VWS plaats, met als doel corona bron en contactonderzoek. Volgens Elisabeth van der Steenhoven kunnen ten aanzien van de rol van tech tijdens de coronacrisis de volgende conclusies worden getrokken.
Een sterk maatschappelijk middenveld en ministeries met léf.
De #Appathon laat zien dat Nederland is gezegend met een sterk maatschappelijk middenveld. Burgers, wetenschappers, juristen, mensenrechten-verdedigers, filosofen en tech-ontwikkelaars die hun vrije tijd opofferen om ethische, juridische en technische kaders uit te werken, codes door te spitten en gemeenschappelijk na te denken over oplossingen. En het liet ook zien dat Nederland geen angstig land is; het feit dat het Ministerie van VWS een open debat aandurfde terwijl het vantevoren wist dat producten niet af konden zijn getuigt van lef. Het is namelijk veel makkelijker om experts te laten oordelen over kant & klare producten dan van het begin af aan laten meepraten. Voor zover bekend is Nederland in Europa het enige land waar potentiële apps publiekelijk zijn beoordeeld. Zoals Sicco van Sas van Open State Foundation aangaf was er in oa Taiwan sprake van volledige co-creatie. Mede dankzij de inzet van de Taiwanese Minister van Digitalisering Audrey Tang.
Akkoord van Wassenaar én Ubuntu co-creation
Tevens kwamen er bij de #Appathon twee werkvormen samen. Enerzijds het ouderwetsch Nederlands poldermodel. Anderzijds een Seattle-achtige co-creatie waar er welhaast op voet van gelijkwaardigheid wordt onderhandeld en gediscussieerd. Klopt, het was géén equal level playing field. Maar toegegeven, het gebeurt niet vaak dat een overheid en tech bedrijven zich zo kwetsbaar en open stellen voor een breed publiek. En dat eisen van burgers welhaast 1 op 1 worden overgebracht naar bedrijven.
Een Minister van Digitalisering?
In de afgelopen jaren werd er in tech-kringen alsook binnen de tijdelijke Commissie Digitalisering gesproken over een ‘Minister van Digitalisering ‘, zoals ook in Frankrijk bestaat. De coronacrisis heeft op meerdere fronten voor een U-turn gezorgd. Hopelijk leidt het tot een herwaardering van cruciale onderdelen als de zorg en defensie. Ook toont de coronacrisis aan hoezeer wij afhankelijk zijn van digitale communicatie mét of zonder corona-app. De kans is groot dat een Minister van Digitalisering in een volgend kabinet een feit is. De vraag is alleen wáár zij/hij wordt gehuisvest; EZK of BZK of J&V?
Maximale inspanning en nieuwe allianties
De coronacrisis heeft naast alle ellende ook tot vernieuwing geleidt. Privacy-experts zijn al járen in gesprek met tech-bedrijven over zaken als data-ownership, open source en digital-do-no-harm. Sinds corona heeft dit debat ook een breder publiek bereikt. Wat dit weekend gebeurde was in Nederland een unicum; burgers en bedrijven die met elkaar in gesprek gaan over de beste manier om privacy te waarborgen. En tal van nieuwe allianties tussen bekende spelers en hedendaagse trailblazers. Dit gebeurde dankzij een máximale inspanning van VWS-ambtenaren. Secretaresses, ambtenaren, juristen die tot ver na middernacht doorwerkten. En zelfs om 03.45 ’s nachts nog aan het werk waren.
Tenslotte hulde aan de onzichtbare helden. GGD-medewerkers, privacy-experts, academici, journalisten, filosofen, tech-experts, VWS -ambtenaren. #Samen.
De #Appathon laat zien dat Nederland is gezegend met een sterk maatschappelijk middenveld.
Public matters