Nieuws

Coalitie heeft tabak van vakbonden: ‘Nieuwe belangengroepen aan tafel’

28-11-2018

Regeringspartijen VVD en CDA steken hun ergernis over de vakbonden niet langer onder stoelen of banken.

Nu de pensioenonderhandelingen zijn mislukt wordt het hoog tijd om behalve FNV en CNV ook nieuwe belangengroepen aan de onderhandelingstafel toe te laten, menen zij.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma wil dat minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees ervoor zorgt dat jongeren een eigen stoel in de Sociaal Economische Raad krijgen, tegenover de ‘gestaalde en vergrijsde belangen’ die de traditionele vakbonden vertegenwoordigen. Ook VVD-Kamerlid Dennis Wiersma twijfelt openlijk over de ‘representativiteit’ van de bonden en wil dat nieuwe ‘collectieven’, zoals jongeren en zzp’ers meer in de melk te brokkelen krijgen bij het polderoverleg, zo zei hij tijdens het debat over de begroting van Sociale Zaken.

Gisteravond haalde een andere VVD’er, pensioenwoordvoerder Roald van der Linde, ook al hard uit naar de vakbonden. ,,Ik krijg in mijn eigen partij amper uitgelegd dat wij onderhandelingen overlaten aan vakbonden die nog maar paar procent van de werkenden vertegenwoordigen’’, zei hij in de Tweede Kamer.

Teruggefloten

Van der Linde werd daarop hardhandig teruggefloten door zijn partijgenoot minister-president Mark Rutte. Die vindt de vakbonden nog wel degelijk representatief. Bovendien hebben zij ‘meer VVD-stemmers als lid dan de VVD zelf’, zei de premier.

Ook de D66-jongeren zijn klaar met de bonden. De Jonge Democraten willen dat het kabinet ‘de polder’ buitenspel zet en alsnog een pensioenakkoord probeert te sluiten met vertegenwoordigers van ouderen- en jongerenorganisaties. De polder heeft gefaald en is niet meer van deze tijd, stelt voorzitter Dennis van Driel. ,,Nu zitten alleen de vertegenwoordigers van de werkenden aan tafel, terwijl het pensioenstelsel ook de huidige gepensioneerden en de jeugd raakt. Betrek hen dus ook bij die gesprekken’’, aldus Van Driel.

Bron: AD.nl

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.