Team

Bij Public Matters werken public affairs, lobby en stakeholder management experts die allen werkervaring hebben opgedaan in parlement, bedrijf, ministerie of maatschappelijke organisatie. Bijvoorbeeld als medewerker van een Kamerlid/Europarlementariër/minister, als in-huis lobbyist of als ambtenaar. Adviseurs zijn bestuurlijk of maatschappelijk actief. Het in deze functies opgebouwde netwerk met ambtenaren, ministers, journalisten, Tweede-Kamerleden, opinieleiders, politiek assistenten, beleidsmedewerkers, etc. wordt ten dienste gesteld van cliënten. Dit beschikbare netwerk dient als afgeleide van de kennis hoe reputatie, standpuntbepaling en het proces van besluitvorming in de voor cliënten gewenste richting te beïnvloeden. Op basis van dag-tot-dag ervaring geven adviseurs praktijkgerichte training en workshops (waaronder de open-inschrijving lobbyen in Brussel-workshop). Public Matters introduceerde als eerste Nederlandse adviesbureau een gedragscode voor adviseurs en associés. 

 

Peter JG van Keulen (oprichter / directeur)

Met meer dan 25 jaar werkervaring op en rond het Binnenhof, is Van Keulen allround adviseur public affairs, lobby en stakeholder management. Hij ondersteunt cliënten uit uiteenlopende sectoren, adviseert public affairs professionals, en geeft lezingen en workshops, onder andere op de Campus Den Haag Universiteit Leiden.

Cees Westera (senior adviseur / partner)

Cees heeft meer dan 15 jaar ervaring als public affairs adviseur. Hij heeft als strategisch adviseur grote affiniteit met de energie- en gezondheidszorgsector. Binnen Public Matters is Cees naast zijn advieswerk ook verantwoordelijk voor de aansturing van het informatie- en monitorteam.

Pieter Walraven (senior adviseur / partner)

Pieter heeft meer dan 15 jaar ervaring in belangenbehartiging en strategische communicatie. Hij ondersteunt bestuurders bij het managen van overheidsrelaties en geeft trainingen op het gebied van public affairs en media. Collectieve belangenbehartiging door brancheorganisaties is zijn specialisme.

Fennand van Dijk (senior adviseur / partner)

Fennand is een inhoudelijk gedreven en hands-on adviseur public affairs, reputatiemanagement en business strategie. Hij ondersteunt bedrijven en organisaties die actief zijn in gereguleerde markten. Hij is de sparring partner van public affairs professionals. Fennand adviseert onder andere (internationale) cliënten de financiële dienstverlening en ICT/Telecom.

Bas Batelaan (senior adviseur / partner)

Bas is een allround public affairs en public relations professional, met uitgebreide werkervaring in Den Haag en Brussel. Bas was medewerker van enkele Tweede Kamerleden en was betrokken bij verschillende verkiezingscampagnes.

Noortje Thijssen (senior adviseur / partner)

Met ruim 10 jaar politieke ervaring adviseert Noortje over het beïnvloeden van politieke besluitvormingsprocessen. Noortje is een generalist, met bijzondere expertise op het gebied van de zorg en duurzame energie. Noortje treedt regelmatig op als spreker of gastdocent over politiek en beïnvloeding. Daarbij slaat ze de brug tussen de wetenschappelijke ontwikkelingen en de dagelijkse praktijk van beïnvloeding.  

Pieter van Schaijk (adviseur)

Pieter adviseert als generalist breed scala aan cliënten, met een focus in de financiële dienstverlening en infrastructuur- en mobiliteitssector over het omgaan met en beïnvloeden van politieke en bestuurlijke besluitvormingsprocessen. Is daarnaast gespecialiseerd in de implementatie van Europese besluitvorming in Nederland. Geeft regelmatig gastcolleges en presentaties. 

Hugo Lantain (adviseur)

Hugo adviseert cliënten in de gezondheidszorg en de juridische sector over de strategie en organisatie van hun public affairs. Hij is gespecialiseerd in stakeholdermanagement in bestuurlijk complexe omgevingen. Verder is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van trainingen en workshops op het gebied van lobby, bestuurlijke-sensitiviteit en public affairs voor brancheverenigingen, beroepsgroepen, ngo’s en bedrijven. Hugo adviseert diverse maatschappelijke initiatieven op een not-for-profit basis.​

Colette Olde Riekerink (adviseur)

Colette adviseert cliënten in uiteenlopende sectoren, waaronder ICT/Telecom, Zorg en Food. Zij was eerder verantwoordelijk voor de Europese en internationale public affairs van het Verbond van Verzekeraars en werkte als voorlichter in de Tweede Kamer.. 

Sharon Doornenbal (adviseur)

Sharon ondersteunt en adviseert cliënten in de sectoren juridische dienstverlening, ICT, Telecom en Veiligheid.

Bart Elshof (junior adviseur)

Bart ondersteunt en adviseert cliënten in de gezondheidszorg- en foodsector. Bart werkte voor een fractie in de Tweede Kamer en hield zich bezig met de decentralisatie in de gezondheidszorg..

Marije Notenboom (junior adviseur)

Marije ondersteunt en adviseert  cliënten in de financiële sector en de gezondheidszorg. Voorheen werkte Marije als trainee bij de Raad van de Europese Unie in Brussel en bij een marketing research bureau in Amsterdam.

Nick Spier (junior adviseur)

Nick adviseert cliënten in de infrastructuur- en mobiliteitssector. Daarnaast houdt hij zich actief bezig met thema’s als milieu, energie en duurzaamheid.

Lonneke Willems (junior adviseur)

Lonneke adviseert en ondersteunt cliënten, voornamelijk in de energiesector en gezondheidszorg. Lonneke werkte hiervoor als media analist bij een onderzoeksbureau.

Kaz de Bruijn (junior adviseur)

Kaz adviseert cliënten in de infrastructuur- en mobiliteitssector. Daarnaast is hij werkzaam op thema’s als juridische en burgerlijke wetgeving en finance.

Evelien van Riel (junior adviseur)

Bij Public Matters houdt Evelien zich bezig met diverse sectoren, waaronder de financiėle-, ICT en zorgsector. Zij werkte hiervoor in de Tweede Kamer als persoonlijk medewerker van een Kamerlid.
 

Marlou Dimmendaal (trainee)

Marlou is trainee bij Public Matters. Zij heeft Internationale Betrekkingen gestudeerd in Groningen (BA) en Leiden (MA). Tussen haar bachelor en master in heeft zij een beleidsstage gedaan bij Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. 
 

Mab van Wijk (office assistant)

Als Office Assistant bij Public Matters zorgt Mab er vooral voor dat alles op kantoor goed georganiseerd verloopt, variërend van de dagelijkse kantoorzaken tot betrokkenheid bij seminars en workshops.

Miriam Offermans (associate director)

Miriam is kenner van de Haagse en Brussels besluitvormingsarena. Zij was onder meer politiek adviseur van de vice-premier en minister van Economische Zaken in Paars II. Werkte bij het Ministerie van Economische Zaken (directie Algemene Economische Politiek) o.a. als secretaris van SG-DG beraad. 

Verboden toegang Monsanto niet meer welkom in Europees Parlement

02-10-2017 Lobbyisten van Monsanto mogen zich niet meer in het Europees Parlement vertonen. Dat hebben de voorzitters van de partijen uit het parlement donderdag unaniem besloten, meldden verschillende Europese media waaronder The Guardian.
Verder lezen »

Terugblik aftrap parlementaire jaar met Roemer (SP) en Segers (CU)

22-09-2017 Stichting Machiavelli trapte op dinsdag 5 september traditiegetrouw het parlementaire jaar af in Nieuwspoort met twee fractievoorzitters. 
Verder lezen »

​Waar blijft de Europese burger-lobbyist?

04-09-2017 Commentator Caroline de Gruyter schrijft wekelijks een column over politiek en Europa in het NRC. Deze week over de (burger)lobby in Brussel. 
Verder lezen »

Aftrap parlementaire jaar 2017-2018

21-08-2017 De Stichting Machiavelli trapt op de eerste Kamerdag traditiegetrouw het nieuwe parlementaire jaar af met twee fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Dit jaar zijn dit Emile Roemer (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Public Matters is trotse hoofdsponsor van de Stichting Machiavelli.
Verder lezen »