Lobbyseminar 2017

Op donderdag 26 oktober organiseert Public Matters het jaarlijkse Lobbyseminar ‘Lang leve de lokale lobby?!’. Met medewerking van onder andere Marcel Hanegraaff (assistent professor Universiteit van Amsterdam), Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG), Michael Sijbom (manager externe relaties NAM en voormalig burgemeester Losser), Isabelle Diks (Kamerlid GroenLinks en voormalig wethouder in Leeuwarden) en Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD regio).
 
Lobbyen en politieke belangenbehartiging zijn onlosmakelijk verbonden met het beleidsvormingsproces. Dit geldt voor zowel ”Den Haag” als daarbuiten: ook in stadhuizen brengen belanghebbenden informatie en standpunten onder de aandacht van burgemeesters, wethouders en raadsleden. Hoe wordt eigenlijk op lokaal niveau gelobbyd? Wie lobbyen daar, wat is de impact en mate van professionaliteit? En verschilt dat met belangenbehartiging in de nationale politieke arena? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens het seminar, mede op basis van onderzoek dat door de Universiteit van Amsterdam samen met Public Matters is uitgevoerd. De uitkomsten bieden een verdiepend inzicht in de wisselwerking tussen lokale beleidsmakers en belangenbehartigers, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
 
Bij aanvang van het Lobbyseminar op 26 oktober worden de bevindingen en conclusies van het onderzoek gepresenteerd door Marcel Hanegraaff (assistent professor Universiteit van Amsterdam). Het eerste exemplaar van het onderzoek wordt aansluitend aangeboden aan Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG) gevolgd door een vraag- en antwoordsessie. Onder voorbehoud van de politieke actualiteit start vervolgens een panel- en zaaldiscussie met bijdragen van Michael Sijbom (manager externe relaties NAM en voormalig burgemeester Losser),  Isabelle Diks (Kamerlid GroenLinks en voormalig wethouder in Leeuwarden) en Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD regio).
 
Het seminar vindt plaats in de Glazen Zaal, Prinsessegracht 26 in Den Haag op donderdag 26 oktober. Inloop is vanaf 16.30uur. Het programma start om 17:00uur. Om 18:30uur wordt de bijeenkomst afgesloten met een borrel. Aanmelden voor het seminar kan via onderstaand formulier of via info@publicmatters.nl. Deelname aan het seminar is kosteloos voor relaties van Public Matters. De Glazen Zaal ligt op 5 minuten loopafstand van het Binnenhof. 

Graag tot ziens op 26 oktober!
 

Waar Den Haag
Wanneer 26-10-2017
Tijdstip 17:00 uur

Uw gegevens

Vul hieronder eventueel opmerkingen in en/of iets waar wij rekening mee moeten houden.

* verplicht veld

Verboden toegang Monsanto niet meer welkom in Europees Parlement

02-10-2017 Lobbyisten van Monsanto mogen zich niet meer in het Europees Parlement vertonen. Dat hebben de voorzitters van de partijen uit het parlement donderdag unaniem besloten, meldden verschillende Europese media waaronder The Guardian.
Verder lezen »

Terugblik aftrap parlementaire jaar met Roemer (SP) en Segers (CU)

22-09-2017 Stichting Machiavelli trapte op dinsdag 5 september traditiegetrouw het parlementaire jaar af in Nieuwspoort met twee fractievoorzitters. 
Verder lezen »

​Waar blijft de Europese burger-lobbyist?

04-09-2017 Commentator Caroline de Gruyter schrijft wekelijks een column over politiek en Europa in het NRC. Deze week over de (burger)lobby in Brussel. 
Verder lezen »

Aftrap parlementaire jaar 2017-2018

21-08-2017 De Stichting Machiavelli trapt op de eerste Kamerdag traditiegetrouw het nieuwe parlementaire jaar af met twee fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Dit jaar zijn dit Emile Roemer (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Public Matters is trotse hoofdsponsor van de Stichting Machiavelli.
Verder lezen »