Workshop 11 april: “Europa in Den Haag – voet tussen de deur in Brussel”

10-01-2014
Inschrijven voor ééndaagse EU workshop Centre for Professional Learning & Public Matters (11 april 2014). De eerste stap naar Brussel is makkelijker te maken dan soms wordt verondersteld. Met een start uit Nederland is er al een wereld te winnen. Brussel lijkt soms een ondoorgrondelijk en gesloten bastion waar voor beleidsbeïnvloeders moeilijk grip op te krijgen valt.
Toch kunnen bedrijven, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties vanuit Nederland uitstekend aan zet komen in Brussel. U moet daarvoor wel de spelregels kennen.
Na een jarenlange samenwerking in onder andere de Leergang Public Affairs, starten het Centre for Professional Learning en Public Matters dit voorjaar met een nieuw initiatief dat het beste van beide werelden combineert. We bieden samen de ééndaagse  workshop “Europa in Den Haag – voet tussen de deur in Brussel” aan. Door deze aanpak bent u verzekerd van de laatste academische ontwikkelingen op het gebied van de EU gekoppeld aan inzichten uit de Haagse en Brusselse praktijk. In deze workshop leert u over effectief lobbyen in Europa en hoe u EU-beleid kunt beïnvloeden vanuit Nederland. Ga voor meer informatie naar: http://professionallearning.nl/opleidingen/workshop-europa-in-den-haag-voet-tussen-de-deur-in-brussel of neem direct contact op met de programmaleider, Youssef Rahman via y.i.rahman@cdh.leidenuniv.nl of Miriam Offermans (Public Matters, 070 3046485).
 
Het Centre for Professional Learning (CPL) ontwerpt verdiepende en uitdagende cursussen voor hogeropgeleide professionals. CPL biedt kennis en inzichten op academisch niveau, met sterke nadruk op de praktische toepassing in uw dagelijks werk. Public Matters is als adviesbureau actief op het gebied van strategische beleidsbeïnvloeding in alle sectoren die opereren op het snijvlak tussen overheid en bedrijfsleven. Zowel in Den Haag als in Brussel.

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
Verder lezen »

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 
Verder lezen »

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.
Verder lezen »