VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018
Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
De wetgeving houdt verband met een campagne tegen lobbyisten die het gevolg is van de zorgen over Russische inmenging in de Amerikaanse politiek.

Dat meldt de Financial Times. Niet-Amerikaanse multinationals vrezen dat hun medewerkers door de wetgeving behandeld zullen worden als ‘buitenlandse agenten’. Daardoor komen ze te vallen onder strikte regulering, die hen een groot nadeel oplevert ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.

De wetgeving is eigenlijk een ‘make-over’ van wetgeving uit de jaren dertig die tegen nazi-propagandisten was gericht. Deze oude wet kwam opnieuw in beeld toen vorig jaar uit het onderzoek van speciale onderzoeker Robert Mueller bleek dat Paul Manafort, voorheen campagneleider van president Trump, zichzelf niet had laten registreren als lobbyist voor een politieke partij uit de Oekraïne.

Volgens advocaten zal de nieuwe wetgeving, die leidt tot een aanpassing van de Foreign Agents Registration Act uit 1938, een hele reeks openbaringsverplichtingen opleggen aan de staf van ieder niet-Amerikaans bedrijf, aan Amerikaanse lobbyisten die dienst verlenen aan buitenlandse bedrijven en aan Amerikaanse bedrijven die lobbyen voor buitenlandse dochters.

Bestuurders van buitenlandse bedrijven laten op basis van anonimiteit aan de Financial Times weten dat zij niet blij zijn met de wetgeving.

‘Je concurrenten krijgen een buitengewoon inzicht in wat je in de VS aan het doen bent’, aldus een van hen. De registratierapporten die onder de oude wetgeving uit de jaren dertig worden opgesteld zijn vaak honderden pagina’s dik en openbaar toegankelijk. De informatie kan variëren van de notulen van vergaderingen tot het arbeidscontract van de bestuursvoorzitter.

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1243370/vs-heeft-het-voorzien-op-lobbyisten-van-buitenlandse-bedrijven

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
 
Op woensdag 28 november organiseert Public Matters weer de crash course Public Affairs. Voor deze intensieve eendaagse training is plaats voor maximaal vier deelnemers. Dus wees er snel bij, de plekken zijn beperkt.
Verder lezen »

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 
Verder lezen »

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.
Verder lezen »

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.
Verder lezen »