VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018
Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
De wetgeving houdt verband met een campagne tegen lobbyisten die het gevolg is van de zorgen over Russische inmenging in de Amerikaanse politiek.

Dat meldt de Financial Times. Niet-Amerikaanse multinationals vrezen dat hun medewerkers door de wetgeving behandeld zullen worden als ‘buitenlandse agenten’. Daardoor komen ze te vallen onder strikte regulering, die hen een groot nadeel oplevert ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.

De wetgeving is eigenlijk een ‘make-over’ van wetgeving uit de jaren dertig die tegen nazi-propagandisten was gericht. Deze oude wet kwam opnieuw in beeld toen vorig jaar uit het onderzoek van speciale onderzoeker Robert Mueller bleek dat Paul Manafort, voorheen campagneleider van president Trump, zichzelf niet had laten registreren als lobbyist voor een politieke partij uit de Oekraïne.

Volgens advocaten zal de nieuwe wetgeving, die leidt tot een aanpassing van de Foreign Agents Registration Act uit 1938, een hele reeks openbaringsverplichtingen opleggen aan de staf van ieder niet-Amerikaans bedrijf, aan Amerikaanse lobbyisten die dienst verlenen aan buitenlandse bedrijven en aan Amerikaanse bedrijven die lobbyen voor buitenlandse dochters.

Bestuurders van buitenlandse bedrijven laten op basis van anonimiteit aan de Financial Times weten dat zij niet blij zijn met de wetgeving.

‘Je concurrenten krijgen een buitengewoon inzicht in wat je in de VS aan het doen bent’, aldus een van hen. De registratierapporten die onder de oude wetgeving uit de jaren dertig worden opgesteld zijn vaak honderden pagina’s dik en openbaar toegankelijk. De informatie kan variëren van de notulen van vergaderingen tot het arbeidscontract van de bestuursvoorzitter.

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1243370/vs-heeft-het-voorzien-op-lobbyisten-van-buitenlandse-bedrijven

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »