Verboden toegang Monsanto niet meer welkom in Europees Parlement

02-10-2017
Lobbyisten van Monsanto mogen zich niet meer in het Europees Parlement vertonen. Dat hebben de voorzitters van de partijen uit het parlement donderdag unaniem besloten, meldden verschillende Europese media waaronder The Guardian.
De drastische stap is een gevolg van de weigering van agrochemiebedrijf Monsanto om op te komen dagen voor een hoorzitting over de beïnvloeding van wetenschappelijke studies. Monsanto wordt ervan verdacht studies te hebben beïnvloedt over de schadelijkheid van de stof glyfosaat die in het middel Roundup zit, een onder boeren populaire pesticide.

De Amerikaanse staat Californië heeft de glyfosaat verboden omdat het kankerverwekkend zou zijn, maar Europa ging niet tot een verbod over nadat onderzoek geen link met kanker aantoonde. Mansanto wordt er nu van beticht Europees onderzoek naar de schadelijkheid van Roundup te hebben beïnvloed maar weigert dus op te komen dagen bij de hoorzitting op 11 oktober in het parlement. Het vindt een hoorzitting niet de juiste plek om over glyfosaat te spreken.

Het Europees Parlement heeft sinds kort de mogelijkheid om organisaties en personen de toegang te ontzeggen als zij een oproep voor een parlementaire hoorzitting weigeren. Monsanto is de eerste die deze eer ten deel valt.

Bron: NRC

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.
Verder lezen »

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
Verder lezen »

Uitreiking Machiavelliprijs 2017 aan SheDecides op 14 februari 2018

23-01-2018 Op woensdag 14 februari wordt de Machiavelliprijs 2017 uitgereikt. Dit jaar ontvangt het initiatief SheDecides van Lilianne Ploumen de prestigiueze prijs voor publieke communicatie.
Verder lezen »

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »