Veel gelobbyd bij Catshuisberaad

30-05-2012
Tijdens de Catshuisbesprekingen tussen VVD, CDA en PVV zijn de onderhandelaars door enkele tientallen organisaties en individuele personen bestookt met suggesties om de gewenste bezuinigingen te realiseren. Anderen hebben juist geprobeerd ongewenste plannen van tafel te krijgen.
Uit antwoorden op een WOB-verzoek van de NOS blijkt dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in totaal 24 brieven hebben gekregen met voorstellen, vaak namens meerdere ondertekenaars.


Wegennet verkopen
Naast grote spelers als FNV, CNV, het Verbond van Verzekeraars en de Rabobank hebben ook organisaties als Alliantie Nederland Rookvrij!, het Platform Bezorgde Dienders, kappersorganisatie ANKO en de C1000 zich gemeld met ideeën voor de onderhandelaars.
Waar de grote spelers met vooral de bekende standpunten kwamen, waren er ook verrassende suggesties. Eén van de origineelste kwam van de Heerlense belastingadviseur Adriaansen, die voorstelde om het Nederlandse wegennet voor 18 miljard te koop aan te bieden aan de pensioenfondsen. Zij zouden het na acht jaar weer kunnen terug verkopen met twee miljard winst.
Spelers verkoopbelasting
De Bezorgde Dienders, een organisatie van politiemensen, opperde het idee om de kosten van ME-inzet bij voetbalwedstrijden te betalen uit een calamiteitenpot die door de voetbalwereld wordt gevuld. In hun brief aan de onderhandelaars schrijven ze: "Wij denken daarbij aan een soort 'spelers verkoopbelasting'.
Wanneer dat bijvoorbeeld 1 procent zou bedragen, dan zou dat bij de verkoop van een speler voor 10 miljoen euro een bedrag van 100.000 euro voor de calamiteitenpot opleveren." Daarnaast zou op elk voetbalkaartje een opslag van 50 cent geheven kunnen worden.
De Alliantie Nederland Rookvrij! stelt voor de accijnzen op tabaksproducten jaarlijks met 50 cent te verhogen. De Nederlandse Brouwers daarentegen bepleitten juist om accijns op bier deze keer niet te verhogen.
Nieuwbouw scholen
De VO-raad wilde graag dat geregeld werd dat scholen voortaan zelf zouden gaan over nieuwbouwplannen, in plaats van de gemeenten; dat zou 100 miljoen euro per jaar besparen, zegt de VO-raad.
Een ander voorstel komt van NEVI, "het kennisnetwerk van inkoop en supply-management": regel dat het inhuren van externen maximaal 1,5 tot 2 keer zoveel mag kosten als een interne medewerker. Als dat wordt ingevoerd in de hele publieke sector kan dat volgens NEVI honderden miljoenen euro's opbrengen.
De Algemene Vereniging van Medisch Verzekerden brengt nog eens haar Deltaplan voor de zorg onder de aandacht. "Speerpunt daarbij is de verhoging van een aantal essentiële bouwstoffen in de voedselketen. En in het bijzonder de verhoging van vitamine D3".
Bedankbriefje
Iedereen krijgt antwoord van premier Rutte, altijd een vier-regelig bedankbriefje: "Dank voor de brief die ik van u mocht ontvangen. In het kader van de noodzakelijke bezuinigingen ontvang ik een grote hoeveelheid brieven, nota's en verzoeken. Ik vertrouw erop dat u zult begrijpen dat het voor mij niet mogelijk is om daarop te reageren".
Microsoft-oprichter Bill Gates is de enige die een uitvoerig antwoord krijgt. Zoals bekend had ook hij zich tot Mark Rutte gewend om te voorkomen dat Nederland op ontwikkelingssamenwerking zou bezuinigen. Rutte schrijft hem een brief terug van drie forse alinea's waarin hij uitlegt dat hij niet kan reageren op het verzoek van Gates.
Zijn laatste zinnen: "Ik waardeer uw zorgen echter zeer en heb het grootste respect voor uw inspanningen en vernieuwende benadering op het gebied van armoedebestrijding. Het onderstreept onze gezamenlijke inspanningen mensen uit de armoede te verheffen, en de gezamenlijke publieke-private verantwoordelijkheid daarvoor".(vertaling door red.).
Vijfpartijenakkoord
Na zeven weken onderhandelen mislukte eind april het Catshuisberaad. Vijf dagen later sloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het Vijfpartijenakkoord. Dat was zo snel geregeld dat er geen brievenschrijvers meer aan te pas gekomen zijn. (Bron: NOS)
 

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
Verder lezen »

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 
Verder lezen »

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.
Verder lezen »