Strengere gedragscode Europarlementariërs

06-12-2011
BRUSSEL  - De afgevaardigden in het Europees Parlement moeten zich voortaan aan een strengere gedragscode houden, die bijvoorbeeld omkoping moet voorkomen. De Europarlementariërs stemden donderdag definitief in met de striktere regels voor hun contact met lobbyisten.
De aanscherping volgt op een omkoopschandaal eerder dit jaar in het Europees Parlement. Zo mogen de politici uitsluitend giften tot 150 euro accepteren. SPi-Europarlementariër Dennis de Jong, één van de acht opstellers van de nieuwe code, spreekt in een verklaring over een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs.
Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zorgen de aanpassingen voor meer transparantie. "En dat is nodig voor het vertrouwen in de politiek en de democratie", aldus de politica in een verklaring.
Europarlementariërs zullen al hun financiële belangen moeten opgeven, ook onbetaalde bestuursfuncties. Overtreders komen met naam en straf op de website van het parlement. "Virtuele pek en veren voor slecht gedrag", zegt Merkies. 

Bron: europa-nu.nl

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »