Strengere gedragscode Europarlementariërs

06-12-2011
BRUSSEL  - De afgevaardigden in het Europees Parlement moeten zich voortaan aan een strengere gedragscode houden, die bijvoorbeeld omkoping moet voorkomen. De Europarlementariërs stemden donderdag definitief in met de striktere regels voor hun contact met lobbyisten.
De aanscherping volgt op een omkoopschandaal eerder dit jaar in het Europees Parlement. Zo mogen de politici uitsluitend giften tot 150 euro accepteren. SPi-Europarlementariër Dennis de Jong, één van de acht opstellers van de nieuwe code, spreekt in een verklaring over een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs.
Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zorgen de aanpassingen voor meer transparantie. "En dat is nodig voor het vertrouwen in de politiek en de democratie", aldus de politica in een verklaring.
Europarlementariërs zullen al hun financiële belangen moeten opgeven, ook onbetaalde bestuursfuncties. Overtreders komen met naam en straf op de website van het parlement. "Virtuele pek en veren voor slecht gedrag", zegt Merkies. 

Bron: europa-nu.nl

Vroegtijdige lobby leidt tot snellere afronding overname bedrijf

03-04-2018 Bedrijven die in een vroeg stadium lobbyen voor een overname krijgen minder vaak te maken met uitgebreid onderzoek van een mededingingsautoriteit. Zij kunnen daarom een overname sneller succesvol afronden en worden beter gewaardeerd door aandeelhouders.
Verder lezen »

Uitnodiging open workshop “Effectief lobbyen” 23 mei 2018

20-03-2018 Op 23 mei organiseert Public Matters de workshop "Effectief lobbyen". Deze workshop wordt aangeboden op basis van open inschrijving.
Verder lezen »

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.
Verder lezen »

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
Verder lezen »