Nieuws

Brussel wordt strenger voor lobbyisten

08-09-2016

Commissievoorstel schijnt licht op lobby-activiteiten

Zouden Brusselse lobbyisten de dag van gisteren hebben bijgeschreven als ‘Zwarte Woensdag’? Het lijkt niet erg waarschijnlijk. Toch sprak eerste vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie van een ‘belangrijke stap in de goede richting’.

Hij doelde op het commissievoorstel om meer licht te laten schijnen op de lobby-activiteiten bij de EU-instituties. In de nabije toekomst zou er een verplicht ’transparantieregister’ moeten komen bij al die Brusselse instellingen: niet alleen de commissie en het parlement, maar ook de raad, ofwel de vertegenwoordigers van de lidstaten.

Dat laatste is nieuw. Zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement hanteert nu een register waarin lobbyisten zich moeten inschrijven. De commissie heeft zichzelf de strengste regels opgelegd: sinds voorzitter Juncker de scepter zwaait, moeten alle Eurocommissarissen melden welke afspraken ze maken met belangenbehartigers.

Timmermans stelt voor de regels voor iedereen even streng te maken, bij welk instituut de lobbyist ook aanklopt. “Want voor de EU-burgers is ‘Brussel’ ‘Brussel’. Zij maken geen onderscheid tussen commissie, parlement en raad. Als het om transparantie gaat, moeten we samenwerken. We moeten samen nadenken over hoe we het vertrouwen van onze burgers terugkrijgen.”

In het voorstel gaan de strenge lobbyregels ook gelden voor afspraken met hoge functionarissen van het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Dat laatste betekent concreet dat ook de EU-ambassadeur van de lidstaat die een half jaar lang EU-voorzitter is afspraken met lobbyisten moet melden, alsmede de EU-ambassadeur van het eerstvolgende voorzittersland.

Niet geheel onbelangrijk: dit commissieplan moet nog worden goedgekeurd door uitgerekend de instituties die tot meer openheid worden gedwongen: raad en parlement.

Timmermans verweerde zich tegen kritiek dat het voorstel aan de veilige kant is. De meeste functionarissen die namens hun lidstaat in Brussel werken, blijven immers vrijgesteld van de meldingsplicht. “Als je dit timide noemt, doe je de commissie onrecht aan”, aldus Timmermans. “Vergelijk ons eens met andere landen en internationale organisaties. Je hoeft mij niet op m’n woord te geloven, kijk maar wat Transparency International over ons heeft geschreven.”

Op hetzelfde moment circuleerde een persbericht van anticorruptiewaakhond Transparency International waarin het voorstel van Timmermans ’timide’ en ‘cosmetisch’ wordt genoemd.

Europarlementariërs reageerden wisselend. ‘Gaat niet ver genoeg’, was het oordeel van PvdA’er Paul Tang. Zijn SP-collega Dennis de Jong toonde zich echter ‘niet ontevreden’. “Met tienduizenden lobbyisten in Brussel is het van groot belang dat voor iedereen inzichtelijk is welk belang ze vertegenwoordigen en wat hun invloed precies is”, aldus De Jong.

Barroso krijgt al EU-pensioen
Dag na dag stapelen de nieuwtjes over José Manuel Barroso zich op. De Portugese oud-voorzitter van de Europese Commissie, die sinds juli werkt voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, blijkt al een EU-prepensioen te incasseren van zo’n 7000 euro per maand. De commissie heeft dat bevestigd tegenover de Deense krant Politiken.

Barroso werd in maart 60 jaar en heeft vanaf die leeftijd recht op dit voorlopige pensioen, ook al heeft hij tegelijk een goedbetaalde baan. Vanaf z’n 65ste zou hij ongeveer 10.000 euro per maand aan pensioen krijgen.

Inmiddels hebben 150.000 mensen een petitie ondertekend, opgesteld door anonieme EU-ambtenaren in Brussel, om Barroso’s EU-pensioenrechten in te trekken.

Bron: Trouw 29 september 2016

Lees hier het originele persbericht.

Public matters

Interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op.