Strengere gedragscode Europarlementariërs

06-12-2011
BRUSSEL  - De afgevaardigden in het Europees Parlement moeten zich voortaan aan een strengere gedragscode houden, die bijvoorbeeld omkoping moet voorkomen. De Europarlementariërs stemden donderdag definitief in met de striktere regels voor hun contact met lobbyisten.
De aanscherping volgt op een omkoopschandaal eerder dit jaar in het Europees Parlement. Zo mogen de politici uitsluitend giften tot 150 euro accepteren. SPi-Europarlementariër Dennis de Jong, één van de acht opstellers van de nieuwe code, spreekt in een verklaring over een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs.
Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zorgen de aanpassingen voor meer transparantie. "En dat is nodig voor het vertrouwen in de politiek en de democratie", aldus de politica in een verklaring.
Europarlementariërs zullen al hun financiële belangen moeten opgeven, ook onbetaalde bestuursfuncties. Overtreders komen met naam en straf op de website van het parlement. "Virtuele pek en veren voor slecht gedrag", zegt Merkies. 

Bron: europa-nu.nl

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
 
Op woensdag 28 november organiseert Public Matters weer de crash course Public Affairs. Voor deze intensieve eendaagse training is plaats voor maximaal vier deelnemers. Dus wees er snel bij, de plekken zijn beperkt.
Verder lezen »

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 
Verder lezen »

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.
Verder lezen »

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.
Verder lezen »