Strengere gedragscode Europarlementariërs

06-12-2011
BRUSSEL  - De afgevaardigden in het Europees Parlement moeten zich voortaan aan een strengere gedragscode houden, die bijvoorbeeld omkoping moet voorkomen. De Europarlementariërs stemden donderdag definitief in met de striktere regels voor hun contact met lobbyisten.
De aanscherping volgt op een omkoopschandaal eerder dit jaar in het Europees Parlement. Zo mogen de politici uitsluitend giften tot 150 euro accepteren. SPi-Europarlementariër Dennis de Jong, één van de acht opstellers van de nieuwe code, spreekt in een verklaring over een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs.
Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zorgen de aanpassingen voor meer transparantie. "En dat is nodig voor het vertrouwen in de politiek en de democratie", aldus de politica in een verklaring.
Europarlementariërs zullen al hun financiële belangen moeten opgeven, ook onbetaalde bestuursfuncties. Overtreders komen met naam en straf op de website van het parlement. "Virtuele pek en veren voor slecht gedrag", zegt Merkies. 

Bron: europa-nu.nl

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
Verder lezen »

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 
Verder lezen »

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.
Verder lezen »