Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017
Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
De Partij voor de Dieren heeft hiervoor schriftelijke vragen ingediend bij het college. Lijsttrekker Ruud van der Velden wil dat de gemeente ’volledig transparant’ naar de burger toe gaat opereren.

Tot voor kort was hij alleen actief als burgerraadslid. Bij grote dossiers waar geheimhouding op zat volgde hij zijn eigen plan. „Als het geheime gedeelte werd besproken vertrok ik, er is veel te veel geheimhouding binnen de gemeente.”

Er ligt op landelijk politiek niveau al een initiatiefvoorstel dat lobbywerk, en vooral de gevolgen ervan inzichtelijk moet maken. Van der Velden wil een lokale versie ervan, niet alleen voor de gemeenteraadsleden maar ook voor het stadsbestuur zelf ,en toezichthoudende organen zoals DCMR.

„De lobbyparagraaf maakt inzichtelijk welke personen of groepen hun belangen kenbaar hebben gemaakt tijdens de fase van besluitvorming en wat daarmee is gedaan”, stelt hij. Daarom wil hij een lobbyparagraaf van het college zien bij elke voorstel voor nieuw beleid.

De reden ervoor is simpel: bedrijven bepalen de ontwikkelingen in de stad en niet de politiek, volgens Van der Velden. „Er wordt niets geregistreerd, maar plannen worden meer door marktpartijen bepaald dan door de stad zelf.”

Hij wijst op het nieuwe stadion voor Feyenoord. Het project Feyenoord City is goed voor een miljard euro. „Wie bepaalt de lobby voor een nieuwe stadsbrug? Is dat de gemeente of is dat de bouwer ervan?”

Door de financiële belangen worden de raadsleden benaderd door lobbyisten die willen helpen met ’oordeelsvorming en stellingname in de besluitvorming’ zoals Van der Velden het omschrijft. „Vaak kom je mensen tegen tijdens werkbezoeken waarvan je niet weet van welk bedrijf of instantie ze zijn. Journalisten hebben hun eigen plek in de raadszaal en maken zich kenbaar, dat zou hierbij ook niet slecht zijn.”
 
Rondom raadsvergaderingen zouden de koffiekamers bevolkt zijn met lobbyisten. Daarom moet er een lobbyregister komen, waarin de raadsleden bijhouden met wie ze hebben gesproken en over welk onderwerp.

„Dat iemand lobbyt is prima maar dan moet het wel aan de voorkant duidelijk zijn wie diegene is en waarvoor die zich inspant. Als duidelijk is met wie er allemaal gesproken is dan weten mensen ook hoe de besluitvorming tot stand is gekomen.”

Bron: Telegraaf

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.
Verder lezen »

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
Verder lezen »

Uitreiking Machiavelliprijs 2017 aan SheDecides op 14 februari 2018

23-01-2018 Op woensdag 14 februari wordt de Machiavelliprijs 2017 uitgereikt. Dit jaar ontvangt het initiatief SheDecides van Lilianne Ploumen de prestigiueze prijs voor publieke communicatie.
Verder lezen »

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »