Oekraïneverdrag stilletjes verzacht

03-06-2016
Lobby mikt op vier punten. Nederland is volop bezig om het samenwerkingsverdrag van de EU met Oekraïne aangepast te krijgen.
De onderhandelingen achter de schermen zijn opmerkelijk; officieel wacht ons land met het vertalen van het Nederlandse ’nee’ tegen verdere samenwerking met Kiev totdat de Britten zich op 23 juni per referendum hebben uitgesproken over al dan niet blijven in de EU.
De lobby mikt op wijziging van het verdrag op vier punten. Het kabinet is tevreden als het uiteindelijk twee of drie van deze onderwerpen weet binnen te slepen, zo melden Haagse bronnen.
Eerste doel is het aanpassen van de defensie- en veiligheidsafspraken in het verdrag. Nederland wil de indruk wegnemen dat Oekraïne hieraan garanties kan ontlenen op militaire bescherming.
Het kabinet wil bovendien dat ratificatie van het samenwerkingsverdrag op geen enkele manier leidt tot Oekraïense aanspraken op geld uit EU-financieringsmechanismen. Verder moet er in het verdrag de verzekering komen dat het Kiev geen garantie geeft op lidmaatschap van de EU. Op het vlak van corruptiebestrijding is het associatieverdrag weer niet stellig genoeg; ook dit punt verdient aanpassing.
Met de wijzigingen hoopt het kabinet recht te doen aan het Nederlandse referendum, waarin kiezers verdere samenwerking met Oekraïne afwezen. Tegelijkertijd moet de oplossing voor de overige 27 EU-lidstaten aanvaardbaar zijn.
„De signalen zijn positief”, zegt een een bron bij de lobby. „Bij andere Europese landen is er veel begrip voor ons probleem, al is het alleen maar omdat elke lidstaat iets heeft te stellen met Brussel.” Door het Nederlands EU-voorzitterschap zijn de contacten met de andere lidstaten warm. „We kunnen snel schakelen. Tegelijkertijd is Nederland te verstaan gegeven: het is jullie probleem, dus jullie moeten met iets komen.”
Oost-Europese landen zouden moeite hebben met aanpassen of schrappen van afspraken op het gebied van defensie en terrorismebestrijding; het verstrekt de indruk dat het oosten aan z’n lot overlaat. Nederland sust die angst; niet de EU is immers de veiligheidsparaplu, maar de NAVO.
Het kabinet heeft nog even de tijd. De lobby loopt momenteel alleen nog op het niveau van ambtenaren. Pas na het Brexit-referendum gaan regeringsleiders zich ermee bemoeien. Vermoedelijk komt de kwestie pas aan de orde in september. Ons land heeft dan de handen vrij, omdat het tijdelijk voorzitterschap dan is afgelopen.

Bron: Telegraaf 3 juni 2016

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
Verder lezen »

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 
Verder lezen »

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.
Verder lezen »