Oekraïneverdrag stilletjes verzacht

03-06-2016
Lobby mikt op vier punten. Nederland is volop bezig om het samenwerkingsverdrag van de EU met Oekraïne aangepast te krijgen.
De onderhandelingen achter de schermen zijn opmerkelijk; officieel wacht ons land met het vertalen van het Nederlandse ’nee’ tegen verdere samenwerking met Kiev totdat de Britten zich op 23 juni per referendum hebben uitgesproken over al dan niet blijven in de EU.
De lobby mikt op wijziging van het verdrag op vier punten. Het kabinet is tevreden als het uiteindelijk twee of drie van deze onderwerpen weet binnen te slepen, zo melden Haagse bronnen.
Eerste doel is het aanpassen van de defensie- en veiligheidsafspraken in het verdrag. Nederland wil de indruk wegnemen dat Oekraïne hieraan garanties kan ontlenen op militaire bescherming.
Het kabinet wil bovendien dat ratificatie van het samenwerkingsverdrag op geen enkele manier leidt tot Oekraïense aanspraken op geld uit EU-financieringsmechanismen. Verder moet er in het verdrag de verzekering komen dat het Kiev geen garantie geeft op lidmaatschap van de EU. Op het vlak van corruptiebestrijding is het associatieverdrag weer niet stellig genoeg; ook dit punt verdient aanpassing.
Met de wijzigingen hoopt het kabinet recht te doen aan het Nederlandse referendum, waarin kiezers verdere samenwerking met Oekraïne afwezen. Tegelijkertijd moet de oplossing voor de overige 27 EU-lidstaten aanvaardbaar zijn.
„De signalen zijn positief”, zegt een een bron bij de lobby. „Bij andere Europese landen is er veel begrip voor ons probleem, al is het alleen maar omdat elke lidstaat iets heeft te stellen met Brussel.” Door het Nederlands EU-voorzitterschap zijn de contacten met de andere lidstaten warm. „We kunnen snel schakelen. Tegelijkertijd is Nederland te verstaan gegeven: het is jullie probleem, dus jullie moeten met iets komen.”
Oost-Europese landen zouden moeite hebben met aanpassen of schrappen van afspraken op het gebied van defensie en terrorismebestrijding; het verstrekt de indruk dat het oosten aan z’n lot overlaat. Nederland sust die angst; niet de EU is immers de veiligheidsparaplu, maar de NAVO.
Het kabinet heeft nog even de tijd. De lobby loopt momenteel alleen nog op het niveau van ambtenaren. Pas na het Brexit-referendum gaan regeringsleiders zich ermee bemoeien. Vermoedelijk komt de kwestie pas aan de orde in september. Ons land heeft dan de handen vrij, omdat het tijdelijk voorzitterschap dan is afgelopen.

Bron: Telegraaf 3 juni 2016

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »