Oekraïneverdrag stilletjes verzacht

03-06-2016
Lobby mikt op vier punten. Nederland is volop bezig om het samenwerkingsverdrag van de EU met Oekraïne aangepast te krijgen.
De onderhandelingen achter de schermen zijn opmerkelijk; officieel wacht ons land met het vertalen van het Nederlandse ’nee’ tegen verdere samenwerking met Kiev totdat de Britten zich op 23 juni per referendum hebben uitgesproken over al dan niet blijven in de EU.
De lobby mikt op wijziging van het verdrag op vier punten. Het kabinet is tevreden als het uiteindelijk twee of drie van deze onderwerpen weet binnen te slepen, zo melden Haagse bronnen.
Eerste doel is het aanpassen van de defensie- en veiligheidsafspraken in het verdrag. Nederland wil de indruk wegnemen dat Oekraïne hieraan garanties kan ontlenen op militaire bescherming.
Het kabinet wil bovendien dat ratificatie van het samenwerkingsverdrag op geen enkele manier leidt tot Oekraïense aanspraken op geld uit EU-financieringsmechanismen. Verder moet er in het verdrag de verzekering komen dat het Kiev geen garantie geeft op lidmaatschap van de EU. Op het vlak van corruptiebestrijding is het associatieverdrag weer niet stellig genoeg; ook dit punt verdient aanpassing.
Met de wijzigingen hoopt het kabinet recht te doen aan het Nederlandse referendum, waarin kiezers verdere samenwerking met Oekraïne afwezen. Tegelijkertijd moet de oplossing voor de overige 27 EU-lidstaten aanvaardbaar zijn.
„De signalen zijn positief”, zegt een een bron bij de lobby. „Bij andere Europese landen is er veel begrip voor ons probleem, al is het alleen maar omdat elke lidstaat iets heeft te stellen met Brussel.” Door het Nederlands EU-voorzitterschap zijn de contacten met de andere lidstaten warm. „We kunnen snel schakelen. Tegelijkertijd is Nederland te verstaan gegeven: het is jullie probleem, dus jullie moeten met iets komen.”
Oost-Europese landen zouden moeite hebben met aanpassen of schrappen van afspraken op het gebied van defensie en terrorismebestrijding; het verstrekt de indruk dat het oosten aan z’n lot overlaat. Nederland sust die angst; niet de EU is immers de veiligheidsparaplu, maar de NAVO.
Het kabinet heeft nog even de tijd. De lobby loopt momenteel alleen nog op het niveau van ambtenaren. Pas na het Brexit-referendum gaan regeringsleiders zich ermee bemoeien. Vermoedelijk komt de kwestie pas aan de orde in september. Ons land heeft dan de handen vrij, omdat het tijdelijk voorzitterschap dan is afgelopen.

Bron: Telegraaf 3 juni 2016

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
 
Op woensdag 28 november organiseert Public Matters weer de crash course Public Affairs. Voor deze intensieve eendaagse training is plaats voor maximaal vier deelnemers. Dus wees er snel bij, de plekken zijn beperkt.
Verder lezen »

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 
Verder lezen »

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.
Verder lezen »

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.
Verder lezen »