Kamer vraagt wetenschappers om hulp

03-06-2011
Wetenschappers gaan Tweede Kamerleden helpen door feitelijke informatie over actuele onderwerpen te leveren en vragen te beantwoorden. De Kamer gaat daartoe samenwerken met drie wetenschappelijke organisaties. Het parlement moet er een eigen informatiepositie mee opbouwen, zegt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in de GPD-dagbladen.
Met de pool van deskundigen en lobbyisten zegt Verbeet te willen voorkomen dat de Kamer zich alleen baseert op de informatie die het van de regeringkrijgt. "Zo voorkom je dat je steeds uit dezelfde vijver vist", zegt Verbeet. De wetenschappers moeten de Kamer voorzien van informatie in de vorm vanfactsheets, maar ook deelnemen aan hoorzittingen en rondetafelgesprekken. "Ik hoop dat de Kamer beter beslagen ten ijs komt bij grote vraagstukken", lichtVerbeet het plan toe.
Aanleiding voor het initiatief is een onderzoek van de Kamer naar het eigen functioneren. Een van de aanbevelingen was dat de Kamer meer haar eigen agenda moest bepalen en zich minder moet laten leiden door de waan van de dag. De wetenschappers die de Kamer met informatie moeten voeden worden aangedragen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Die doet dat mede namens onderzoeksfinancierder NWO en universiteitenkoepel VSNU. De samenwerking begint als experiment van drie jaar.

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »