Initiatiefnota Lobby in Daglicht

14-02-2017
Vandaag stemde de Tweede Kamer over de moties die werden ingediend tijdens het notaoverleg over de initiatiefnota 'Lobby in Daglicht' van PvdA Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug. In deze Nota doen zij 14 voorstellen met als doel tot transparantere belangenbehartiging te komen. De voorstellen zijn gericht aan Kabinet, Kamer en de beroepsgroep van lobbyisten.

 
Bijna alle moties werden vandaag met overgrote meerderheid aangenomen. Onderstaand een overzicht van de aangenomen moties, inclusief link naar de volledige motie. 

34 376, nr. 5 -de motie-Voortman/Recourt over toegankelijker en transparanter ingerichte internetconsultaties 
34 376, nr. 6 -de motie-Amhaouch over een evaluatie van het beleid voor toekenning van lobbypassen 
34 376, nr. 7 -de motie-Koser Kaya over ter consultatie brengen van discussiedocumenten 
34 376, nr. 9 -de motie-Recourt/Voortman over op basis van een impactanalyse van wet- en regelgeving mensen uitnodigen om mee te praten 
34 376, nr. 10 -de motie-Recourt/Voortman over de omgang met belangenbehartigers 
34 376, nr. 11 -de motie-Recourt/Voortman over een lobbyparagraaf over de gemaakte belangenafweging bij elke wet en elk groot beleidsonderwerp 

Onderstaande motie werd verworpen:
34 376, nr. 8 -de motie-Koser Kaya over gratis toegang tot relevante contactgegevens van ambtenaren 

Op 23 januari 2017 werd op WNL / Radio I tussen 20:45 - 21:15u aandacht besteed aan dit onderwerp. Lea Bouwmeester, Arco Timmermans en Peter van Keulen gingen daarbij met elkaar in debat. Het item kan hier worden beluisterd. Het stenogram van het Notaoverleg is hier te vinden. De brief met de reactie van Minister Blok (VenJ) op de moties is hier te vinden. 

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »