Hoogleraar Public Affairs benoemd

27-08-2013
De Universiteit Leiden heeft een bijzonder hoogleraar public affairs benoemd, die het werk van lobbyisten in Nederland inzichtelijk gaat maken. 
Arco Timmermans, onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut, gaat de functie vervullen. Het is de eerste keer dat een hoogleraar specifiek is aangesteld om de lobbyactiviteiten in Nederland te onderzoeken.De leerstoel wordt gesponsord door de beroepsvereniging voor public affairs (BVPA). De vereniging is onder meer opgericht om de reputatie van lobbyisten in de samenleving verbeteren. Voorzitter Marcel Halma noemt de instelling van de hoogleraar een mijlpaal. 'We vinden het van belang dat er meer structureel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar belangenbehartiging en public affairs in Nederland.' In zijn onderzoek gaat Timmermans in kaart brengen hoeveel lobbyisten er bij publieke en private organisaties actief zijn en welke belangen zij behartigen. Ook wil hij onderzoek doen naar het succes van verschillende lobbystrategieën. In een interview met de Volkskrant zegt Timmermans dat hij niet is aangesteld om het imago van de lobbyindustrie te verbeteren. 'Hoe meer ik over dit proces te weten kom, hoe meer ik bijdraag aan transparantie. Ik ben geen excuusprofessor die het lobbyvak sympathiek moet laten overkomen.' Het is niet precies bekend hoeveel lobbyisten in Nederland actief zijn. De BVPA heeft bijna 600 leden. Sinds 2012 kent de Tweede Kamer een verplicht lobbyregister. Iedere lobbyist die een vaste toegangspas wil, moet zich registreren. Lobbyisten kunnen er ook voor kiezen om met een dagpas naar binnen te gaan. De Kamer onderscheidt drie soorten lobbyisten: medewerkers van lobbykantoren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies. Op dit moment staan 75 vertegenwoordigers geregistreerd. Timmermans is aangesteld voor twee dagen in de week en zal de leerstoel minimaal drie jaar bekleden. De leerstoel is onderdeel van Campus Den Haag, een faculteit van de Universiteit Leiden. (bron: volkskrant)

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
 
Op woensdag 28 november organiseert Public Matters weer de crash course Public Affairs. Voor deze intensieve eendaagse training is plaats voor maximaal vier deelnemers. Dus wees er snel bij, de plekken zijn beperkt.
Verder lezen »

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 
Verder lezen »

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.
Verder lezen »

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.
Verder lezen »