Hoogleraar Public Affairs benoemd

27-08-2013
De Universiteit Leiden heeft een bijzonder hoogleraar public affairs benoemd, die het werk van lobbyisten in Nederland inzichtelijk gaat maken. 
Arco Timmermans, onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut, gaat de functie vervullen. Het is de eerste keer dat een hoogleraar specifiek is aangesteld om de lobbyactiviteiten in Nederland te onderzoeken.De leerstoel wordt gesponsord door de beroepsvereniging voor public affairs (BVPA). De vereniging is onder meer opgericht om de reputatie van lobbyisten in de samenleving verbeteren. Voorzitter Marcel Halma noemt de instelling van de hoogleraar een mijlpaal. 'We vinden het van belang dat er meer structureel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar belangenbehartiging en public affairs in Nederland.' In zijn onderzoek gaat Timmermans in kaart brengen hoeveel lobbyisten er bij publieke en private organisaties actief zijn en welke belangen zij behartigen. Ook wil hij onderzoek doen naar het succes van verschillende lobbystrategieën. In een interview met de Volkskrant zegt Timmermans dat hij niet is aangesteld om het imago van de lobbyindustrie te verbeteren. 'Hoe meer ik over dit proces te weten kom, hoe meer ik bijdraag aan transparantie. Ik ben geen excuusprofessor die het lobbyvak sympathiek moet laten overkomen.' Het is niet precies bekend hoeveel lobbyisten in Nederland actief zijn. De BVPA heeft bijna 600 leden. Sinds 2012 kent de Tweede Kamer een verplicht lobbyregister. Iedere lobbyist die een vaste toegangspas wil, moet zich registreren. Lobbyisten kunnen er ook voor kiezen om met een dagpas naar binnen te gaan. De Kamer onderscheidt drie soorten lobbyisten: medewerkers van lobbykantoren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies. Op dit moment staan 75 vertegenwoordigers geregistreerd. Timmermans is aangesteld voor twee dagen in de week en zal de leerstoel minimaal drie jaar bekleden. De leerstoel is onderdeel van Campus Den Haag, een faculteit van de Universiteit Leiden. (bron: volkskrant)

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »