Hoogleraar Public Affairs benoemd

27-08-2013
De Universiteit Leiden heeft een bijzonder hoogleraar public affairs benoemd, die het werk van lobbyisten in Nederland inzichtelijk gaat maken. 
Arco Timmermans, onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut, gaat de functie vervullen. Het is de eerste keer dat een hoogleraar specifiek is aangesteld om de lobbyactiviteiten in Nederland te onderzoeken.De leerstoel wordt gesponsord door de beroepsvereniging voor public affairs (BVPA). De vereniging is onder meer opgericht om de reputatie van lobbyisten in de samenleving verbeteren. Voorzitter Marcel Halma noemt de instelling van de hoogleraar een mijlpaal. 'We vinden het van belang dat er meer structureel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar belangenbehartiging en public affairs in Nederland.' In zijn onderzoek gaat Timmermans in kaart brengen hoeveel lobbyisten er bij publieke en private organisaties actief zijn en welke belangen zij behartigen. Ook wil hij onderzoek doen naar het succes van verschillende lobbystrategieën. In een interview met de Volkskrant zegt Timmermans dat hij niet is aangesteld om het imago van de lobbyindustrie te verbeteren. 'Hoe meer ik over dit proces te weten kom, hoe meer ik bijdraag aan transparantie. Ik ben geen excuusprofessor die het lobbyvak sympathiek moet laten overkomen.' Het is niet precies bekend hoeveel lobbyisten in Nederland actief zijn. De BVPA heeft bijna 600 leden. Sinds 2012 kent de Tweede Kamer een verplicht lobbyregister. Iedere lobbyist die een vaste toegangspas wil, moet zich registreren. Lobbyisten kunnen er ook voor kiezen om met een dagpas naar binnen te gaan. De Kamer onderscheidt drie soorten lobbyisten: medewerkers van lobbykantoren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies. Op dit moment staan 75 vertegenwoordigers geregistreerd. Timmermans is aangesteld voor twee dagen in de week en zal de leerstoel minimaal drie jaar bekleden. De leerstoel is onderdeel van Campus Den Haag, een faculteit van de Universiteit Leiden. (bron: volkskrant)

Vroegtijdige lobby leidt tot snellere afronding overname bedrijf

03-04-2018 Bedrijven die in een vroeg stadium lobbyen voor een overname krijgen minder vaak te maken met uitgebreid onderzoek van een mededingingsautoriteit. Zij kunnen daarom een overname sneller succesvol afronden en worden beter gewaardeerd door aandeelhouders.
Verder lezen »

Uitnodiging open workshop “Effectief lobbyen” 23 mei 2018

20-03-2018 Op 23 mei organiseert Public Matters de workshop "Effectief lobbyen". Deze workshop wordt aangeboden op basis van open inschrijving.
Verder lezen »

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.
Verder lezen »

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
Verder lezen »