Hoogleraar Public Affairs benoemd

27-08-2013
De Universiteit Leiden heeft een bijzonder hoogleraar public affairs benoemd, die het werk van lobbyisten in Nederland inzichtelijk gaat maken. 
Arco Timmermans, onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut, gaat de functie vervullen. Het is de eerste keer dat een hoogleraar specifiek is aangesteld om de lobbyactiviteiten in Nederland te onderzoeken.De leerstoel wordt gesponsord door de beroepsvereniging voor public affairs (BVPA). De vereniging is onder meer opgericht om de reputatie van lobbyisten in de samenleving verbeteren. Voorzitter Marcel Halma noemt de instelling van de hoogleraar een mijlpaal. 'We vinden het van belang dat er meer structureel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar belangenbehartiging en public affairs in Nederland.' In zijn onderzoek gaat Timmermans in kaart brengen hoeveel lobbyisten er bij publieke en private organisaties actief zijn en welke belangen zij behartigen. Ook wil hij onderzoek doen naar het succes van verschillende lobbystrategieën. In een interview met de Volkskrant zegt Timmermans dat hij niet is aangesteld om het imago van de lobbyindustrie te verbeteren. 'Hoe meer ik over dit proces te weten kom, hoe meer ik bijdraag aan transparantie. Ik ben geen excuusprofessor die het lobbyvak sympathiek moet laten overkomen.' Het is niet precies bekend hoeveel lobbyisten in Nederland actief zijn. De BVPA heeft bijna 600 leden. Sinds 2012 kent de Tweede Kamer een verplicht lobbyregister. Iedere lobbyist die een vaste toegangspas wil, moet zich registreren. Lobbyisten kunnen er ook voor kiezen om met een dagpas naar binnen te gaan. De Kamer onderscheidt drie soorten lobbyisten: medewerkers van lobbykantoren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van gemeenten en provincies. Op dit moment staan 75 vertegenwoordigers geregistreerd. Timmermans is aangesteld voor twee dagen in de week en zal de leerstoel minimaal drie jaar bekleden. De leerstoel is onderdeel van Campus Den Haag, een faculteit van de Universiteit Leiden. (bron: volkskrant)

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
Verder lezen »

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 
Verder lezen »

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.
Verder lezen »