Geschenkregister toont kijkje in de keuken

02-12-2014
Kamer overladen met douceurtjes
Wat moet Kamervoorzitter Van Miltenburg met twee flessen cognac, pistachenootjes, doosjes thee, een fles champagne, een 3-delige set badolie, een rood lederen etui, een wollen sjaal, een avondtasje, olijfolie en twee potjes honing? Het is zomaar een greep uit de geschenken die ze afgelopen jaar heeft ontvangen.
Ambassadeurs weten haar goed te vinden, maar ook een theaterproducent, een zorgdirecteur en een bankcontact trakteerden Van Miltenburg op een presentje. De grote cadeaus belanden in een vitrine, de kleine persoonlijke gebruikt ze zelf of geeft ze weg aan medewerkers.
De Kamervoorzitter ontvangt in haar representatieve functie natuurlijk veel internationale hoogwaardigheidsbekleders, die vaak niet met lege handen komen. Toch zijn het de kleinere persoonlijke cadeautjes uit eigen land die opzien baren voor de preses die vaak worstelt met haar prominente baan. Zo ontving Van Miltenburg onlangs een subtiele attentie in de vorm van het boek Voorzitter! De kunst van voorzitten zonder hamer. Het boek is mede opgetekend uit de mond van Van Miltenburgs voorganger Gerdi Verbeet…
Een en ander staat vermeld in het geschenkenregister dat de Tweede Kamer bijhoudt. Daarin kunnen Kamerleden vermelden wat ze aan douceurtjes hebben ontvangen, van wie de cadeautjes komen en hoeveel de waarde ervan bedraagt. De Kamervoorzitter geeft uit oogpunt van transparantie álles op. Niet iedereen doet dat. De meeste PvdA’ers werkten dit jaar geen registraties bij. Talrijke PVV’ers, SP’ers en D66’ers registreren al jaren niks. Sommige zeggen geen geschenken te hebben ontvangen, anderen zeggen ze te hebben geweigerd. Maar dankzij de transparantie van vooral VVD’ers, CDA’ers GroenLinksers en SGP’ers is toch een interessant kijkje in de cadeautjeskeuken mogelijk.
De gemeente Den Haag, de Hockeybond en met name sportkoepel NOC*NSF strooiden dit jaar met toegangskaarten voor het WK hockey in de Hofstad. CDA’er Buma kreeg er vier, Groenlinkser Klaver, PvdA’er Maij en VVD’er Tellegen drie. VVD’ers Neppérus, Schut en Mulder mochten ook mee juichen. Hun collega De Liefde, die het toernooi naar Nederland hielp te halen, kreeg voor ruim 900 euro aan entree- en parkeerbewijzen voor het evenement
In het geschenkenregister valt verder op dat SGP-Kamerlid Bisschop bij spreekbeurten geregeld 100 euro opstrijkt, zelfs als het optreden bij een partijafdeling is. De SGP Twenterand telde zelfs 160 euro neer, SGP Ridderkerk 150 euro. Volgens Bisschop zelf is het traditie bij de afdelingen om iets te geven, maar bij zijn fractiegenoten is daar in het register niks van terug te vinden.
Zijn partijgenoot Dijkgraaf kreeg welgeteld één geschenk: het gewei van een edelhert van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Waarde onbekend.
Hout
In de categorie ’ongebruikelijk’ krijgt ook D66’er Pechtold een vermelding. Hij kreeg twee kubieke meter aan ’ongekloofd hout’, toen hij voor het goede doel weer in zijn oude baan als veilingmeester optrad.
De populariteit onder Kamerleden voor de Franse econoom Thomas Piketty weet zich inmiddels ook nader verklaard. De Koninklijke Boekverkopersbond bombardeerde Kamerleden met vouchers (t.w.v. 35 euro) waarmee ze een gratis exemplaar van zijn boek konden afhalen. Het theaterbedrijf van Albert Verlinde dacht dat VVD’ers Harbers en Verheijen wel zin hadden in een avondje musical. De heren waren, mét partner, welkom bij de galapremière van ’Dreamgirls’. CDA-Kamerlid Keijzer werd in oktober uitgenodigd om uit haar dak te gaan bij Afrojack in de Ziggodome. Eerder ontving ze, net als GroenLinksers Voortman en Van Tongeren, kaartjes voor Pinkpop in Landgraaf. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind mocht op uitnodiging van de Israëlische ambassadeur naar het theater in Amsterdam.
Adoptiekip
VVD’er De Caluwé is sinds deze zomer de trotse bezitter van een setje onderzetters, een sjaal uit Vietnam én een nootmuskaatmolen. Haar collega Dijkhoff kreeg het afgelopen jaar volgens het register geen presentjes meer, want de adoptiekip die hij vorig jaar januari kreeg van de Bredase VVD is de laatste vermelding. Sommige geschenken worden ook vermeld als geweigerd. Zo stuurde VVD’er Azmani vorig jaar circuskaartjes retour afzender. PvdA-Kamerlid Maij kreeg Cypriotische wijn ter waarde van 15 euro. „Geschonken aan derden", liet ze in het register optekenen. Toch wordt het wel gezellig in huize Maij deze kerst: de cd Christmas with Nick & Simon is ’voor eigen gebruik gehouden’.
VVD-fractievoorzitter Zijlstra werd net als zijn vicevoorzitter Van Ark door René Froger uitgenodigd voor een avondje Hollandse gezelligheid bij De Toppers. Daar konden ze zomaar hun collega Verheijen tegen het lijf lopen, die er door een cateringbedrijf was uitgenodigd.
De laatste melding van PVV-leider Wilders dateert van 2012, toen hij op uitnodiging naar een concert van Lady Gaga mocht. Zijn favoriete nummer toen: ’Alejandro’.
Parlementariërs zeiden in voorgaande jaren nog wel eens dat cadeauvermeldingen door de Tweede Kamer niet op tijd verwerkt werden in het register. Volgens een woordvoerder van de Kamer gebeurt dat nu zodra een Kamerlid een presentje meldt. Uitgangspunt is dat giften boven de 50 euro worden doorgegeven. Bron: www.telegraaf.nl

Vroegtijdige lobby leidt tot snellere afronding overname bedrijf

03-04-2018 Bedrijven die in een vroeg stadium lobbyen voor een overname krijgen minder vaak te maken met uitgebreid onderzoek van een mededingingsautoriteit. Zij kunnen daarom een overname sneller succesvol afronden en worden beter gewaardeerd door aandeelhouders.
Verder lezen »

Uitnodiging open workshop “Effectief lobbyen” 23 mei 2018

20-03-2018 Op 23 mei organiseert Public Matters de workshop "Effectief lobbyen". Deze workshop wordt aangeboden op basis van open inschrijving.
Verder lezen »

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.
Verder lezen »

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
Verder lezen »