EU Workshop: ‘Voet tussen de deur in Brussel?!'

25-04-2013
Op 19 april vond de jaarlijkse EU-workshop van Public Matters plaats in New Babylon in Den Haag. De workshop had als thema: ‘Voet tussen de deur in Brussel?! Werken aan een effectieve Europese lobby vanuit Nederland.’
De groep deelnemers begon de dag met een introductie op het Europese beleidsproces die  verzorgd werd door Miriam Offermans. Hierna schetste EU-lobbyist Christiaan Prins (Unilever) een beeld van hoe lobbyen in Brussel in zijn werk gaat. Hij sprak onder meer over het belang van een - ook intern breed gedragen - Europese lobby en de wisselwerking tussen Brussel en Den Haag. Tijdens de uitgebreide Brusselse lunch hadden de deelnemers en de sprekers de kans om hun lobby-ervaringen uit te wisselen. Hierna was het de beurt aan Martein Maas van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de deelnemers wegwijs te maken in het proces van de interdepartementale besluitvorming in Nederland. Hij ging in op de totstandkoming van het Nederlandse standpunt en waar er voor lobbyisten momenten zijn om invloed uit te oefenen. De dag werd afgesloten met een presentatie van Mendeltje van Keulen. Vanuit haar hoedanigheid als griffier Europese Zaken in de Tweede Kamer verschafte zij de deelnemers inzicht in de rol die de Tweede Kamer speelt bij Europese besluitvorming.
Gedurende de dag was er de kans om de opgedane kennis in de praktijk te brengen: aan de hand van twee cases konden de deelnemers hun ‘lobby-skills’ oefenen. Hierbij kwam aan de orde hoe je als lobbyist tot Europese prioriteiten komt en wanneer en hoe je een Europese lobby start vanuit Nederland. Ook werd uitgebreid stil gestaan bij het BNC-fiche (Beoordeling Nieuw Commissievoorstel, het voorlopige Nederlandse standpunt waarmee Nederland in Brussel de onderhandeling in gaat). Deelname aan de workshop werd als zeer nuttig ervaren: voor velen was het een ‘eye-opener’ dat je  Brussel ook vanuit Den Haag kunt – en eigenlijk moet – belobbyen. De cross-sectorale aanwezigheid werd door de deelnemersgroep zeer gewaardeerd.

Voor meer informatie over de workshop kunt u terecht bij Miriam Offermans (070-3046482) of Anouk Sterk (070-3046487).

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »