De’ge’pol neemt Transparantie Initiatief: benoeming Commissaris belangenbehartiging

29-09-2015
De in 2002 opgerichte Deutsche Gesellschaft für Politikberatung -- de’ge’pol, de vereniging van public affairs professionals in Duitsland -- heeft het initiatief genomen een parlementaire commissaris te benoemen in de Duitse Bundestag.
Hoewel er al jaren een intensief debat gaande is in Duitsland over belangenbehartiging vindt de’ge’pol het onvoldoende om alleen te discussiëren over transparantie en het vertrouwen in het democratische systeem te herstellen. Daarom is er behoefte aan de benoeming van een contactpersoon in het parlement die verantwoordelijk is voor het ondersteunen van burgers bij alle zaken die te maken hebben met belangenbehartiging. Het voorstel is deels gebaseerd op de al decennia bestaande Commissaris voor de strijdkrachten in de Duitse Bundestag.
 
Deze nieuwe Commissaris belangenbehartiging werkt nauw samen met het Petitie Comité. Hij kan zelf actie ondernemen of op basis van input en klachten van de bevolking. Deze combinatie heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste is hij in de positie om niet-legale praktijken aan het licht te brengen, ten tweede is een dergelijk zichzelf monitorend lichaam onafhankelijk en biedt makkelijke toegang voor de burgers. De Commissaris is niet betrokken bij de inhoud van de communicatie, maar meer met de vorm en methode van belangenbehartiging. Ongeacht of deze wordt uitgevoerd door industriële bedrijven, handelsverenigingen, NGO’s, consultants, advocatenkantoren of kerken.
 
Meer informatie vindt u hier.

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »